publicat în: Arhivă

INTEGRAL – Ultima scrisoare a Patriarhului Antiohiei, Ioan al X-lea, către Patriarhul Bartolomeu, înainte de acordarea autocefaliei

Vă prezentăm, mai jos, traducerea integrală a telegramei de răspuns a Patriarhului Antiohiei Ioan al X-lea către Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului, acesta din urmă anunțându-i pe întâistătătorii Bisericilor autocefale, în data de 24 decembrie 2018, despre decizia sa de acordare a autocefaliei Bisericii Ucrainei.

“Damasc, 31 decembrie 2018
Sanctitatea Voastră, Arhiepiscop de Constantinopol – Noua Romă și Patriarh Ecumenic,
Iubit frate și coslujitor în Domnul Hristos, Kyrios Kyrios Bartolomeu.

Cu mare bucurie, Vă îmbrățișăm întru Domnul și spunem:

În aceste zile binecuvântate ale sfintei Întrupări a Domnului nostru, înălțăm rugăciunile noastre cele mai fierbinți pentru sănătătea și bunăstarea Voastră. Fie ca noul an să aducă îndurările și binecuvântările lui Dumnezeu asupra lumii ortodoxe și asupra întregii lumi!

Am primit scrisoarea din 24 decembrie 2018, în care ne informați despre evoluțiile privind Biserica Ortodoxă din Statul Ucraina, care sunt bine cunoscute. Nu ne ascundem de Persoana Voastră, că toate acestea sunt alarmante pentru noi, nu numai din cauza dezbinării generate astfel în Biserica Ortodoxă, dar și pentru că nu au fost luate în considerare în mod constant opiniile avizate ale Bisericilor Ortodoxe locale.

Cu toate acestea,
Dorim să Vă asigurăm, din dragoste față de Persoana Voastră nobilă, că dorința noastră este să vedem că unitatea lumii ortodoxe este consolidată în timpul Vostru. Din scrisoarea dumneavoastră, rezultă că sunteți hotărât să continuați procesul de acordare a autocefaliei și să o finalizați la Sfânta Teofanie. Totodată, vă solicităm să nu luați nicio decizie care să nu conducă la consensul Bisericilor Ortodoxe Autocefale. Căci este nerezonabil să punem capăt unei schisme, în detrimentul unității lumii ortodoxe.

În această scrisoare, dorim să Vă exprimăm, prin dragoste fraternă, faptul că noi considerăm că ceea ce este cel mai profitabil pentru pacea Bisericii și a unității sale, precum și pentru mărturisirea ortodoxă în lumea noastră actuală, este suspendarea și amânarea acestui proces până când se găsește o soluție pan-ortodoxă.

De asemenea, vă îndemnăm, Sanctitatea Voastră, să apelați la frații Voștri, întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe, pentru a aborda aceste probleme, în scopul protejării Bisericii noastre de pericolele care nu vor duce la pace și armonie nici în Ucraina, nici în lumea ortodoxă.

Dragostea noastră pentru Biserica Ortodoxă și Persoana Voastră iubită ne inspiră să scriem acest lucru, în speranța de a vedea lumea ortodoxă unită, în special în timpul Vostru propice, întru mărturisirea adevărului Domnului nostru Iisus, care S-a întrupat pentru mântuirea lumii. Încheiem cu cele mai bune considerații din Damasc, pline de dragostea fiilor Sfintei Biserici din Antiohia.

Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei și al întregului Orient”