HALMYRIS – Murighiol, România: FORTĂREAȚA ROMANĂ

ANUL SINȚILOR MUCENICI EPICTET ȘI ASTION, la nivel european

ANUL iulie 2018/iulie 2019 a fost decretat la nivel european “ANUL SINȚILOR MUCENICI EPICTET ȘI ASTION” – propunerea pentru o celebrare la nivel european a acestor doi sfinți – cei mai vechi sfinți de la noi din țară – fiind făcută de România și aprobată în unanimitate de Consiliul European pentru Turism și Comerț, ca Program de Pelerinaj Cultural European dedicat evidențierii bogăției și potențialului cultural al patrimoniului care unește popoarele și tradițiile (vezi ARHIVA Lăcașuri Ortodoxe – https://lacasuriortodoxe.ro/d/lonews/2vz8/decizie-extraordinara-a-consiliului-european-pentru-turism-si-comert-2018-2019-anul-comemorarii-sfintilor-epictet-si-astion/ ). Astfel, Catedrala din Halmyris – Murighiol, dedicată Sfinților Mucenici Epictet și Astion, aflată sub juridicția canonică a Episcopiei Tulcii, devine Centrul de Pelerinaj Cultural European al Anului 2018/2019, sfântul lăcaș aflându-se însă încă în fază de construcție și așteptând participarea tuturor credincioșilor (poți ajuta și tu, prin depunere în CONT bancar Mânăstirea ortodoxă Halmyris: RO21RNCB0256127859640001 / CIF: 14797706 / Murighiol, Tulcea).

HALMYRIS – Murighiol – România

Fortăreață romană

Halmyris a fost o așezare pre-romană mare (secolele VI-I înainte de Hristos), înainte de a fi supra-construit ca fort roman, în secolele al II-lea și al III-lea după Hristos.

În perioada romană târzie, din secolele al IV-lea până în secolul al VII-lea după Hristos, acest dispozitiv militar a fost întărit prin construcția zidurilor masive de fortificație, inclusiv a unor turnuri masive. În interiorul fortului au fost descoperite o clădire principală (principia), o sală de baie (thermae) și o basilică creștină, care include mormântul cu osemintele [sfintele moaște / LO] primilor martiri creștini din Dobrogea, Epictet și Astion (290 Anul Domnului).

La începutul secolului al II-lea după Hristos, fortul intenționa să găzduiască o forță navală terminus. Mai târziu, fortul a devenit sediul unei unități de cavalerie controlată de prima legiune Iovia Scythica. În acea perioadă, Halmyris era menționat de Philostorgios, de Procopius și de Hierocles. Notitia Episcopatuum (592 după Hristos) atesta Halmyris-ul ​​ca centru episcopal.

ARTICOL apărut în Revista MONITOR Lăcașuri Ortodoxe Nr. 380

Traducere, adaptare și interpretare din limba engleză, pentru Lăcașuri Ortodoxe® 2018: Ing. Cătălin Ion

(după un rezumat citând autorii: Dr. Alexandru Suceveanu, Dr. Liviu Petculescu, Dr. Ioan Carol Opriș, publicat sub egida Danube Limes Brand – Extinderea Patrimoniului Mondial UNESCO în Dunărea de Jos)

Sursă foto: Institutul Național al Patrimoniului – Murighiol, Halmyris (Danube Limes Brand)

AJUTĂ ȘI TU Mânăstirea Halmyris, în CONT: RO21RNCB0256127859640001 / CIF: 14797706 / Murighiol, Tulcea

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.