Sute de oameni și-au luat rămas bun de la Părintele ION RĂDUȚ: cel ce a tipărit lucrările monumentale ale Mitropolitul Nestor Vornicescu și, odată, profesor în Făcăeni (Ialomița)

“Părintele Ion Răduţ este prohodit astăzi, 13 noiembrie, la Biserica „Sfântul Gheorghe Nou” din Craiova, locul în care a slujit Domnului vreme de peste 40 de ani”, anunță un comunicat făcut public de Mitropolia Olteniei, sub semnătura Pr. Ioniţă Apostolache. Slujba înmormântării este săvârşită de un sobor de preoţi şi diaconi, în frunte cu Părintele Arhimandrit Vladimir Dărângă, Eclesiarhul Catedralei Mitropolitane „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Cetatea Băniei, delegat al Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.

“Sute de credincioşi au trecut pragul Bisericii „Sfântul Gheorghe cel Nou” din Craiova, pentru a-şi lua rămas bun şi pentru a înălţa rugăciune pentru sufletul Pr. Ion Răduţ”, mai amintește comunicatul, precizând că de duminică după masă şi până marţi, 13 noiembrie, biserica din Cartierul craiovean Rovine “s-a făcut loc de pelerinaj pentru fiii şi fiicele duhovniceşti ale Părintelui Ion”. În fiecare dimineaţă Sa fost săvârșită Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, urmată de citirea Psaltirii şi de rânduitele rugăciuni de pomenire şi iertare.

Conform rândurilor prin care raportul amintit prezintă pe scurt viața vrednicului de pomenire Părinte Ion Răduţ, acesta a venit pe lume în Comuna Vultureşti, judeţul Olt, la 20 august 1936, într-o familie credincioasă. Pe perioada studiilor, acesta a reușit să fie șef de promoție atât al Seminarului Teologic din Curtea de Argeş, cât și al Facultăţii de Teologie din Bucureşti. Ulterior, a fost profesor de Limba Română la Şcoala Generală din Comuna Făcăeni din Bărăgan, judeţul Ialomiţa, obținând între timp şi licenţa în Filologie, la Facultatea „AI Cuza” din Iaşi, pentru specializările Română şi Franceză.

În 1975 a fost numit secretar la Centrul Eparhial, în Craiova, sub conducerea vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist Arapaşu. În următorul an este numit profesor la Seminarul Teologic din Craiova, iar în 1978 devine Consilier Cultural al Mitropolitului Nestor Vornicescu, primind spre păstorire, ca paroh, Biserica „Sfântul Gheorghe Nou” din Craiova.

“Atât din punct de vedere cultural, cât şi pastoral-duhovnicesc, preotul Ion Răduţ a aduc o contribuţie esenţială în viaţa Bisericii din Oltenia. A scris şi a publicat numeroase studii şi articole, dar mai cu seamă, s-a îngrijit de tipărirea lucrărilor monumentale semnate de Mitropolitul Nestor Vornicescu. Condeiul sfinţiei sale se regăseşte în paginile Revistei ‘Mitropolia Olteniei’, semnând alături de marii teologi ai Bisericii Ortodoxe Române: pr. prof. Dumitru Stăniloae, Mitropolitul Bartolomeu Anania, pr. prof. I.G. Coman etc. Pentru întreaga sa activitate, Pr. Ion Răduţ a primit numeroase distincţii bisericeşti şi ordine culturale: Crucea Patriarhală, Ordinul „Sf. Nicodim”, titlul de cetăţean de onoare al Municipiului Craiova şi de revoluţionar.

Pentru întreaga sa jertfă, dăruire şi mărturisire dreaptă în slujirea preoţească pe care a împărtăşit-o cu dragoste în întreaga sa viaţă, rugăm pe Mântuitorul Hristos să primească sufletul vrednicului său slujitor şi să-l aşeze în locaşurile Sale cereşti! Veşnică să-i fie pomenirea!”, se mai arată în comunicatul semnat de Pr. Ioniţă Apostolache.

Sursă foto (decupaj): Mitropolia Olteniei

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.