PATRIARHIA ROMÂNĂ ANUNȚĂ și ea că Patriarhia Moscovei a întrerupt legăturile cu Patriarhia Constantinopolului

În data de 18.10 2018, Patriarhia Română a anunțat, prin Agenția de știri Basilica, despre întreruperea legăturilor dintre Patriarhia Moscovei și Patriarhia Constantinopolului (vezi ARHIVA Lăcasuri Ortodoxehttps://lacasuriortodoxe.ro/d/lonews/31qo/declaratie-a-sfantului-sinod-al-bisericii-ortodoxe-ruse-comuniunea-cu-patriarhia-constantinopolului-devine-imposibila/). Este primul raport al propriului trust de presă care amintește, la trei zile distanță, despre decizia luată în data de 15 octombrie 2018 de către reprezentanții Bisericii Ortodoxe Ruse, după ce Patriarhia din Constantinopol a decis [vezi ARHIVA Lăcasuri Ortodoxehttps://lacasuriortodoxe.ro/d/lonews/31j5/atitudine-oficiala-transanta-a-patriarhiei-ecumenice-privind-situatia-din-ucraina-comunicat/], îmtre altele, stabilirea unor stavropighii proprii în Ucraina [pe teritoriul canonic, cel puțin până acum, al Patriarhiei Ruse] și restaurarea clericală și reprimirea în comuniune a mai multor ierarhi și clerici, cu tot cu credincioșii acestora, pe care Patriarhia Moscovei îi anatemizase în principal pentru inducerea schismei. Mai mult decât atât, Patriarhia Ecumenică a anunțat că va acorda un tomos de autocefalie noii Biserici, situate în afara celei canonice aflate sub jurisdicția Bisericii Ortodoxe Ruse, pe care liderii schismatici ar urma să o conducă [vezi ARHIVA Lăcasuri Ortodoxe].

Controversata decize a Patriarhiei Ecumenice, care a dus imediat la întreruperea legăturilor cu Patriarhia Moscovei, a fost adoptată în data de 11.10.2018, iar imediat după aceasta. a doua zi, 12.10.2018, Patriarhia Română o anunța prin Agenția sa oficială de știri.

Până în prezent, singurii ierarhi din Patriarhia Română care s-au pronunțat [https://lacasuriortodoxe.ro/d/lonews/31v2/prima-pozitie-oficiala-a-unor-ierarhi-romani-privind-situatia-din-ucraina-ips-mitropolit-iosif-pop-si-ps-episcop-vicar-mark/] în legătură cu această situație extrem de periculoasă și de riscantă pentru unitatea Ortodoxiei – după cum deja se văd rezultatele imediate – au fost ÎPS Mitropolit Iosif (Pop) și PS Episcop Vicar Mark, ai Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale, dar și aceștia doar prin alăturarea propriilor semnături în redactarea unui comunicat de presă, referitor la situația indusă de problema ucraineană, al Adunării Episcopilor Ortodocşi din Franţa (AEOF) ai cărei membrii sunt.

În recentul anunț al Patriarhiei Române, reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române amintesc, tot în premieră, faptul că Ierarhii Bisericii Ortodoxe Ruse au lansat un apel [acesta fiind lansat în mai multe rânduri – însemnând și inainte de crearea actualei situații – vezi ARHIVA Lăcasuri Ortodoxe, apelul părții rusești rămânând, însă, fără vreun rezultat] către Întâistătătorii și Sfintele Sinoade ale Bisericilor Ortodoxe locale, pentru o “evaluare adecvată” a situației și „pentru căutarea în comun a unei soluții de ieșire din grava criză care dezbină trupul Bisericii celei Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolică”, citând din comunicatul rusesc emis în 15 octombrie 2018.

Un raport: Lăcașuri Ortodoxe®

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.