Declarația Președintelui Ucrainei, privind decizia Patriarhiei Ecumenice: ESTE CÂDEREA CELEI DE-A TREIA ROME!

Declarația Președintelui Ucrainei, privind decizia Sfântului Sinod al Patriarhiei Ecumenice

“11 octombrie 2018 – 7:27

Dragi ucraineni!

Domnul a văzut poporul ucrainean luptând pentru independența sa. A auzit rugăciunile noastre. El a apreciat corect munca noastră. El a făcut ca Patriarhul Ecumenic Bartolomeu și Sfântului Sinod al Bisericii-Mamă a Constantinopolului să proclame „da“ pentru visul mult așteptat pentru care ne-am luptat mult timp.

Va exista o Biserică Autocefală Ortodoxă în Ucraina.

Decizia Patriarhului Ecumenic și a Sfântului Sinod a înlăturat, în cele din urmă, iluziile imperialiste și fantasmele șovine ale Moscovei, care n-au fost susținute de niciun document legal ecleziastic care să recunoască Ucraina ca ‘teritoriu canonic al Bisericii Ruse’. În 1924, Patriarhia Ecumenică a recunoscut că pretinsul ‘transfer’ de proprietate al Mitropoliei din Kiev către Moscova nu a fost ‘în conformitate cu dreptul canonic’. Iar astăzi Sfântul Sinod a confirmat, din nou, această poziție.

Ortodoxia mondială, așa cum a scris odată Sanctitatea Sa, Bartolomeu, este o ‘constelație de Biserici naționale independente și egale’. Și, în cele din urmă, dragi prieteni, steaua noastră ucraineană va străluci în această constelație. Decizia de acordare a autocefaliei a fost deja luată. Insist că decizia de acordare a autocefaliei Ucrainei a fost din nou aprobată și confirmată. Datorită lucrării lui Dumnezeu, toate Statele ortodoxe care și-au câștigat independența au primit propriile lor Biserici locale. Acest lucru s-a întâmplat în Bulgaria, Grecia, Georgia, Serbia, Cipru, România și Rusia. Statul nostru ucrainean se alătură, acum, șirului lor.

Cu toate acestea, chestiunea tomosului și a autocefaliei depășește cu mult viața Bisericii, deoarece Statul a aderat la ea. Aceasta este o problemă care privește independența noastră. Aceasta este o problemă care privește securitatea noastră națională. Aceasta este o problemă care privește statalitatea npastră. Aceasta este o chestiune care se referă la întreaga geopolitică mondială. Este căderea celei de-A Treia Rome, ca cea mai veche pretenție conceptuală a Moscovei de a domina lumea.

Autocefalia face parte din strategia noastră de stat, pro-europeană și pro-ucraineană, pe care o aplicăm în mod constant în ultimii patru ani și, subliniez, o vom pune în aplicare ulterior. Este fundamentul propriei noastre căi de dezvoltare, dezvoltarea Statului Ucrainean și dezvoltarea națiunii ucrainene. Tomosul este de fapt un alt act al Declarației de Independență a Ucrainei. Imperiul pierde una din ultimele pârghii de influență asupra fostei sale colonii.

Pentru noi, Biserica noastră este o garanție a libertății spirituale. Aceasta este cheia coeziunii sociale. Garantez că Statul Ucrainei va respecta alegerea celor care decid să rămână în structura Bisericii care își va păstra unitatea cu Biserica Ortodoxă Rusă. Iar eu, de asemenea, garantez că Statul va proteja drepturile preoților și credincioșilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei, care decid în mod voluntar să părăsească influența Moscovei, stabilind, împreună cu alții, Biserica Ortodoxă Autocefală a Ucrainei.

Astăzi pot spune deja că apelul către Patriarhul Ecumenic, de solicitare a acordării autocefaliei, a fost susținut de un grup de Episcopi ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei. Ei au fost presați, șantajați, amenințați și intimidați. Cu toate acestea, aceștia au apelat la Patriarhul Ecumenic, alaturi de semnăturile lor. Și, asta merită să fie recunoscut.

Îmi exprim recunoștința față de Patriarhul Filaret și toți ierarhii Patriarhiei ucrainene ortodoxe a Kievului, față de Mitropolitul Macarie și Episcopii Bisericii Ortodoxe Ucrainene Autocefale, pentru spiritul unității, pe care l-au arătat cerând în unanimitate intervenția Patriarhului Ecumenic. Îi felicit pe ambii lideri, pentru ridicarea tuturor condamnărilor [excomunicării /LO] împotriva lor din partea Moscovei. Ei sunt recunoscuți ca Episcopi canonici [vezi ARHIVA Lăcasuri Ortodoxe]. Îmi exprim recunoștința specială pentru Rada Supremă [a Ucrainei], pentru că a sprijinit printr-un vot masiv apelul meu către Patriarhul Ecumenic, de înființare a Bisericii Ortodoxe Autocefale și de acordare a autocefaliei Bisericii Ucrainene.

Aș dori să mulțumesc tuturor participanților la procesiunea din 28 iulie și tuturor ucrainenilor care luptă pentru Biserica Autocefală și se roagă pentru ea. Toți, împreună, ne prosternăm în fața Sanctității Sale Bartolomeu, pentru bunăvoința pe care o demonstrează Ucrainei. Sanctitatea Voastră, Ucraina așteaptă cu nerăbdare următoarea vizită pastorală în poporul ucrainean botezat pe vremea marelui Prinț Vladimir. Astăzi am primit autocefalia și, după întrunire, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ucrainene va obține Tomosul. Guvernul Ucrainean garantează respectarea deplină a libertății religioase a credincioșilor de toate confesiunile. Nu există o Biserică de Stat, nu am avut-o niciodată și nu va exista niciodată una. Și nimeni nu va fi ‘invitat cu forța’ să intre în Biserica Ortodoxă consacrată prin acordarea Tomosului. Din nou, subliniez că aceasta este o libertate de alegere pentru fiecare credincios. Crearea unei Biserici independente nu poate fi temelia discordiei, confruntării și violenței. Nu putem permite ca acest lucru să se întâmple. Pe de altă parte, este o cale de pace, de confort și de înțelegere. Dacă veți auzi de oameni care vor chema la preluarea cu forța a lavrei, a unei mănăstiri sau a unui lăcaș, să știți că ei sunt agenți ai Moscovei. Obiectivul Kremlinului este acela de a alimenta războiul religiilor din Ucraina. Și nu stă absolut în intenția mea, nici în cea a poporului ucrainean și nici în cea a Statului Ucrainean.

Dragi ucraineni!

Vă felicit sincer pentru acest mare eveniment istoric și sunt foarte recunoscător pentru sprijinul masiv față de ideea care a stat la bază. Aceasta este o mare victorie a poporului ucrainean, iubit al lui Dumnezeu, asupra demonilor din Moscova, victoria Binelui asupra Răului, victoria Luminii asupra Întunericului. Felicit întreaga lume, pentru această mare zi pe care poporul ucrainean a așteptat-o 332 de ani lungi.

Vă felicit! Slavă Ucrainei!

Traducere, adaptare și interpretare: Lăcașuri Ortodoxe® 2018

după comunicatul oficial publicat pe pagina web prezidențială

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.