Patriarhul Ecumenic acuză Biserica Ortodoxă Bulgară, pentru o rană mai veche

„Nu vom opri lupta pentru întoarcerea comorilor furate din Mânăstirea Eikosiphoinissa“, se arată în mesajul Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, transmis în primele zile ale lunii octombrie 2018, catre toată lumea din Salonic.

“Suntem hotărâți să cerem neobosit comorile noastre ancestrale, prin orice mijloace legale sau morale. Nu vom înceta să luptăm, până nu se va returna ultima piesă a comorii. Este o datorie față de părinții noștri, de istorie, de Biserică și de dreptate”.

Patriarhul Ecumenic a participat la o demonstrație organizată de Mitropolia de Neapolis și Drama, organizată pentru prezentarea, în Salonic, a volumului comemorativ intitulat „Jefuirea Sfintei Mănăstiri Eikosiphoinissa. O sută de ani de la prădare (1917-2017)”.

În timpul discursului său, Patriarhul a calificat jaful din această Mănăstire drept „marea rană încă deschisă pe corpul Romiosyni-ei (elenismului)“ și „o prădare profanatoare, parte a unui plan minuțios, a bisericilor și mănăstirilor de aici, din Macedonia noastră“, adăugând că “aceste comori culturale au fost prădate și transferate în țara învecinată, unde sunt expuse ca o ilustrare a așa-numitei civilizații bizantino-bulgare”.

Patriarhul Ecumenic a făcut apel, de asemenea, la autoritățile politice elene, să evoce readucerea acestor comori deosebit de importante, în contactele lor diplomatice cu Bulgaria, adăugând că „în Uniunea Europeană, nimeni nu își pierde drepturile sale, cel puțin teoretic. Cu toate acestea, nu a fost luată nicio măsură pentru a remedia această nedreptate. Primatul ortodox și-a exprimat, de asemenea, tristețea față de indiferența Bisericii Bulgare în această chestiune: “Biserica Bulgariei, până acum schismatică și care și-a recăpătat statutul canonic datorită iertării generoase a Patriarhiei Ecumenice, nu a făcut nimic în favoarea reparării morale a acestei chestiuni”.

Traducere, adaptare și interpretare: Lăcașuri Ortodoxe® 2018

după un raport al publicației grecești Orthodoxia

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.