Cleveland, Ohio: un nou bust, sfințit în Grădina Culturală Sârbă

Duminică, 19 august 2018, la Sărbătoarea Schimbării la Față (după calendarul vechi iulian), Preasfințitul Irinej (Irineu), Episcop al Americii de Est din cadrul Bisericii Ortodoxe Sârbe, a binecuvântat bustul nou ridicat al Nadejdei Petrovici, faimoasă pictoriță sârbă și filantrop al secolului XX, în Grădina Culturală Sârbă din Cleveland, Ohio (SUA). Informația și foto ne-au fost oferite de Biserica Ortodoxă Sârbă.

După Slujba de Binecuvântare, Episcopul Irinej a reamintit, tuturor, detalii din biografia acestei femei remarcabile. Nadejda a fost o mare artistă, avansând noi tendințe în arta sârbă, dar în afară de aceasta, a fost o femeie plină de dragoste față de ceilalți. În cele din urmă, a murit slujindu-i pe alții, ca asistentă medicală în Primul Război Mondial. Picturile sale nu sunt singura moștenire – ea a fost și fondatorul Cercului Surorilor Sârbe.

Alex Machaskee, fondatorul Grădinii Culturale Sârbe, a mulțumit Episcopului și tuturor celor care au fost prezenti la eveniment, făcând apel la aceștia pentru a ajuta la păstrarea monumentelor culturii sârbe de aici și de pretutindeni.

Înființată inițial ca Grădina Culturală Slovenă în 1934, sârbii și croații s-au alăturat în 1937 pentru a forma Grădina Iugoslavă. Cele trei nații au coexistat pașnic și în armonie în Parcul Rockefeller până la destrămarea Iugoslaviei la începutul anilor 1990. În acel moment, reprezentanții sârbi și croați au părăsit Grădina – și, ca urmare, Grădina Iugoslavă a devenit din nou Grădina Culturală Slovenă.

În primăvara anului 2006, Alex Machaskee a condus inițiativa de strângere de fonduri pentru crearea unei noi Grădini Culturale Sârbe, în partea vestică a bulevardului Martin Luther King, la nord de Pasajul St. Clair, în Parcul Rockefeller. Grădina a fost sfințită pe 5 octombrie 2008, într-o ceremonie mare, condusă de Episcopul Irineu, pe atunci de Australia și Noua Zeelandă, alături de oficiali ai Guvernului Sârb, de clerici sârbi și alții.

În Grădina Culturală Sârbă se află busturile Episcopului Petar Njegosh, Mihajlo Pupin, Regele Peter I, Nikola Tesla, Stevan Mokranjac, Vuk Karadzic, Milutin Milankovic și Mileva Maric, soția lui Albert Einstein, iar de acum și bustul devotatei Nadezda Petrovic. În ultimii zece ani au fost înființate 9 busturi.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.