Miercuri, 29 august 2018, Aram I, liderul Bisericii Ortodoxe Armene, și Pago Sahakian, Președintele Republicii Artsakh, au purtat o convorbire telefonică, în care clericul a reafirmat sprijinul său deplin pentru toate eforturile care vizează consolidarea independenței Republicii Artsakh.
Acesta a mentionat că vede crucială păstrarea independenței Republicii Artsakh, pentru armeni. Informația și foto au fost oferite de Biserica Armeană – Catolicosatul de Cilicia, Antelias-Liban
Republica Artsakh, sau Karabahul de Munte, este o republică autoproclamată, de facto independentă, aflată în Caucazul sudic, între Marea Neagră și Marea Caspică. Drept urmare a ocupării teritoriilor din vestul Republicii Azerbaidjan de către detașamentele armene, sprijinite de armata Armeniei, începând cu 1993, guvernul autoproclamat controlează o mare parte din teritoriul fostei Regiuni Autonome Nagorno-Karabah, precum și districtele azere dintre aceasta și granița cu Armenia și Iran.
Regiunea populată predominant-armeană din Nagorno-Karabah a fost revendicată atât de Republica Democratică Azerbaidjan, cât și de Prima Republică a Armeniei, când ambele țări au devenit independente în 1918, după căderea Imperiului Rus, un război scurt asupra orașului Nagorno-Karabah izbucnind în 1920. Uniunea Sovietică a stabilit controlul asupra zonei și a creat Regiunea Autonomă Nagorno-Karabah (NKAO) în SSR Azerbaidjan în 1923. În timpul căderii Uniunii Sovietice, regiunea a reapărut ca sursă de dispută între Armenia și Azerbaidjan. În 1991, un referendum organizat în NKAO și regiunea vecină Shahumian a dus la o declarație de independență bazată pe dreptul său de autodeterminare. Conflictul etnic pe scară largă a condus la Războiul Nagorno-Karabah din 1991-1994, care s-a încheiat cu încetarea focului, cu frontierele actuale.
Republica Artsakh este o democrație prezidențială, cu o legislatură unicamerală. În multe privințe, ea funcționează de facto ca parte a Armeniei. Populația este predominant creștină, cea mai mare parte fiind afiliată Bisericii Apostolice Armene. Mai multe mănăstiri istorice sunt populare în rândul turiștilor, mai ales din diaspora armeană, deoarece cele mai multe călătorii pot avea loc doar între Armenia și Artsakh.