Tot ce se stia despre filisteni era eronat. Misterul, pus de acum intr-o noua lumina

Foto: Templul lui Ramses II din Medinet Habu, EgiptLicenta de utilizare: By Steve F-E-Cameron (Own work) [GFDL [https://www.gnu.org/copyleft/fdl.html] or CC BY 3.0 [https://creativecommons.org/licenses/by/3.0] ], via Wikimedia Commons

Înregistrările egiptene antice indică faptul că filistenii nu erau pirați din Marea Egee, asa dupa cum se credea pana in prezent.Noul studiu sustine, prin urmare, ca tot ce se stia despre filisteni era eronat.

Tot ce se stia despre filisteni era eronat. Misterul, pus de acum intr-o noua luminaNoua dezavluire nu este nimic altceva decat rezultatul studierii unor documente vechi de 3200 de ani, din timpul lui Ramses al III-lea, care sugerează că filistenii mult-înverșunați nu erau beligeranți străini, ci erau nativi ai Orientului Mijlociu.

Informatia a fost oferita recent de sectiunea Arheologie a publicatiei Haaretz [ https://www.haaretz.com/archaeology/1.802928 ] si reproiecteaza, intr-o noua lumina, un mister pe care arheologii îl dezbat de zeci de ani: originea filistenilor și a altor “popoare marine” apărute în Levant în Epoca Târzie a Bronzului.

Tot ce se stia despre filisteni era eronat. Misterul, pus de acum intr-o noua luminaAsa incat, conform cercetatorilor de la Muzeul Israel din Ierusalim, specialisti ai Universitatii din Tel Aviv, enigmaticii filisteni proveneau de fapt din Orientul Mijlociu, in pofida reputatiei lor de pana in prezent, de pirati invadatori ai insulelor din Marea Egee.

Conform aceluiasi articol amplu, prezentat de Haaretz, care citeaza date aparute in paginile Jurnalului Oxford de Arheologie, se mai pare, de asemenea, ca filistenii ar fi jucat un rol mult mai puțin nefavorabil decât se credea anterior, în prăbușirea bruscă și inexplicabilă a marilor civilizații – incluzand imperiului Hitit, Egiptean și Micean (sec. XII-lea î.e.n.).

Tot ce se stia despre filisteni era eronat. Misterul, pus de acum intr-o noua luminaRezultatele acestor cercetari se bazeaza pe noi analize efectuate pe așa-numitul Papyrus Harris, o biografie a lui Ramses al III-lea.

Conform Bibliei, filistenii trăiau în cinci mari orașe – Gaza, Ekron, Gath, Ashkelon și Ashdod. Filistenii erau un popor străvechi cunoscut în primul rând pentru conflictul lor cu israeliții, descris în Biblie. Sursa principală despre Filisteni este Biblia Evreiască, dar existenta acestora a fost atestata, de asemenea, in basoreliefurile Templului lui Ramses al III-lea, din Medinet Habu, unde ei sunt numiti “peleset”, termen acceptat ca înrudit cu ebraicul “plet”.

Cu toate acestea, conform noilor descoperiri, exista unele nepotriviri in textul gasit la Templul lui Ramses III, care ar putea demonstreaza faptul ca faraonul ar fi putut incerca sa-i prezinte pe atacatorii filistini intr-o alta lumina decat cea reala, mai puternici decat ar fi fost ei in realitate, pentru a-si spori astfel meritele in cazul victoriei asupra lor.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.