Teasc imens pentru vin, descoperit pe Drumul Tamaiei

Foto: Shivta – NegevLicenta de utilizare: Urij [https://en.wikipedia.org/wiki/User:Urij] at the English language Wikipedia [https://en.wikipedia.org/wiki/] [GFDL [https://www.gnu.org/copyleft/fdl.html] or CC-BY-SA-3.0 [https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/] ], via Wikimedia Commons [https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Shivta.JPG] Desi este vorba despre un desert arid, Ramat Negev continua sa prezinte, inca, noi surprize.

Astfel, o echipa de arheologi a decoperit recent in acesta locatie slab populata o structura imensa din epoca bizantina (sec. IV dupa Hristos), in interiorul careia se afla un teasc cu dimensiuni impresionante, destinat producerii vinului.

Descoperirea demonstreaza ca in zona a existat o traditie viticola insemnata, regiunea avand, prin urmare, un potential agricol, la acel moment, demn de invidiat.

Mai multe amanunte despre aceasta recenta descoperire sunt prezentate intr-un articol in limba engleza al publicatiei TimesOfIsrael [ https://www.timesofisrael.com/ [https://www.timesofisrael.com/] ] care citeaza surse din IAA – Autoritatea pentru Antichități din Israel, prezentand si mai multe fotografii.

Se pare, conform articolului, ca vinaria ar fi asigurat o producție de 6.500 de litri de vin, o cantitate impresionanta pentru asezarea situata de-a lungul caii destinate comerțului cu tămâie.

Traseul comerțului cu tămâie sau Drumul Tamaiei includea o rețea de rute comerciale terestre și maritime mari, care legau lumea mediteraneană cu sursele de tămâie, de mirodenii și de alte bunuri de lux din Rasarit si Sud, dincolo de Levant și Egipt, prin Africa de Nord-Est și Arabia, pana în India și în afara ei.

Traseul tămâiei servea de fapt ca ruta pentru comercializarea de mărfuri cum ar fi tămâia arabă și smirna, condimentele indiene, pietrele prețioase, perlele, abanosul, mătasea și textilele fine, pieile de animale, tămâia somaleza și aurul.

Mai jos, va prezentam un material video realizat pe marginea noii descoperiri:

[

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.