SURPRIZA: Romanii isi pot pregati, de acum, si bicicletele, pentru traseul montan spre Rila, Bulgaria

Romanii au ocazia, din nou, ca in fiecare an, sa participe la o procesiune-pelerinaj renumita din tara vecina, Bulgaria.

Ioan din Rila 2017: Cel mai mare pelerinaj al BulgarieiPelerinajul in cauza se desfasoara cu binecuvântarea Patriarhului Neofit al Bulgariei, fiind organizat deja pentru a opta oară consecutiv, el fiind prezent deci, an de an, in paginile agentiei noastre de stiri (vezi, din ARHIVA https://lacasuriortodoxe.ro/turism-pelerinaje/22906-pelerinajul-rila-cel-mai-mare-pelerinaj-al-bulgariei-foto.html [https://lacasuriortodoxe.ro/turism-pelerinaje/22906-pelerinajul-rila-cel-mai-mare-pelerinaj-al-bulgariei-foto.html] ), si tot din ce in ce mai multi romani au declarat ca participa la eveniment.

Pelerinajul din 2017 este intitulat „Facatorul de Minuni din Rila”, facand referire la Sfantul Ioan de Rila.

Anul trecut, in data de 18 august 2016, în ziua cinstirii deosebite a Sfantului Ioan de Rila, Biserica Ortodoxă Bulgară a sărbătorit 1070 de ani de la mutarea sa la Domnul, informatia fiind relatata la acea data, in pagiunile noastre: https://lacasuriortodoxe.ro/turism-pelerinaje/23085-bulgaria-sfantul-ioan-de-rila-1070-de-ani-de-la-mutarea-sa-la-domnul.html [https://lacasuriortodoxe.ro/turism-pelerinaje/23085-bulgaria-sfantul-ioan-de-rila-1070-de-ani-de-la-mutarea-sa-la-domnul.html] .

Procesiunea-pelerinaj presupune insa, ceea ce putini poate stiu, un traseu foarte lung, fiind cunoscut drept cel mai mare pelerinaj al Bulgariei, debutand pe 1 august si incheindu-se tocmai la Sarbatoarea Schimbarii la Fata.

Spre Facatorul de Minuni Ioan din Rila: Romanii isi pot pregati in acest an si bicicletele, la cel mai mare pelerinaj al BulgarieiTraseul urmat in cadrul pelerinajului, pe care oamenii il strabat mergand pe jos, porneste din Sofia si se indreapta spre binecunoscuta Manastire Rila.

Organizatorii din acest an ai pelerinajului sunt Facultatea de Teologie „Sfântul Clement de Ohrid“ din Sofia, Municipalitatea Sofia și Biserica Sfanta Sofia – Înțelepciunea lui Dumnezeu.

Prin urmare, si in acest an, pelerinajul de la Rila va începe la 1 august, din Biserica Sfanta Sofia a capitalei Bulgariei, in fruntea procesiunii fiind purtate o cruce și o icoana imensa a Sfantului Ioan de Rila, amplasata pe un banner de mari dimensiuni.

Procesiunea se va mai opri, insa, la Biserica Sfantul Gheorghe – Purtatorul de Biruinta, din Sofia, de unde, în anul 1469, moaștele Sfantului Ioan au fost transferate Manastirii Rila.

Pelerinajul se va încheia pe data de 6 august, când pelerinii participa la Sfanta Liturghie liturgia divină a Schimbării la Fata a Domnului, in Mănăstirea Rila.

Spre Facatorul de Minuni Ioan din Rila: Romanii isi pot pregati in acest an si bicicletele, la cel mai mare pelerinaj al BulgarieiConform Patriarhiei Bulgare [https://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=240159 [https://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=240159] ], traseul spre Manastirea Rila, urmeaza carari care strabat trei munți: Vitosha, Rila și Verila.

Liderul grupului și inițiatorul proiectului este profesorul Pavel Pavlov. Aflam, in plus ca, la iesirea din Sofia, pe 1 august, pelerinii se vor intalni cu un alt grup care va sosi din Veliko Tarnovo, plecat in aceste zile de sfârșit al lunii iulie. Grupul in cauza se va deplasa din Veliko Tarnovo, prin Nikopol, la Mănăstirea Cerepiciki din Sofia.

Romanii isi pot pregati si bicicletele, de acum, pentru traseul montan spre Rila, BulgariaÎn Nikopol, pelerinii vor lua parte la o slujba de priveghere la Sarbatoarea Sfantului Pantelimon (27 iulie), si a celor “Sapte sfinți“ [Chiril si Metodie, și ucenicii lor Clement, Nahum, Gorazd, Sava și Angelar] și a mutarii la Domnul al Sfantului Clement de Ohrid.

Acest grup se va alătura celor plecati din Sofia și se va porni, împreună, spre Manastirea Rila.În acest an, pentru prima dată, va mai exista si un grup in paralel, care se va deplasa acelasi traseu, insa cu biciclete. Organizatorii speră că aceasta varianta de deplasare a pelerinilor sa devina si ea o tradiție și sa reprezinte o alternativă pentru cei care doresc să participe la acest pelerinaj.

Pelerinaj la Sfantul Ioan din Rila, 2017: Cel mai mare pelerinaj al BulgarieiCălătoria din Sofia catre Manastirea Rila este doar o parte a traseului strabatut de moaștele Sfântului Ioan de Rila în anul 1469, descris de Vladislav Gramaticianul [1456-1479; scriitor călugăr, istoric și teolog]. Drumul a urmat calea Veliko Tarnovo, Nikopol, Vratsa, defileul Iskar, Sofia, Manastirea Rila.

In intentia organizatorilor, pentru anul 2019, s-ar afla strabaterea acestui drum original, cu ocazia celei de a 550-a aniversări a Mutarii moaștelor Sfantul Ioan de Rila, pe ruta Veliko Tarnovo – Manastirea Rila. (Lăcașuri Ortodoxe)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.