Din culise – pregatirea Congresului Ortodox al Europei Occidentale

FOTO Institutul Saint Serge din ParisDrept de publicare Lăcașuri Ortodoxe sub licenta:By HaguardDuNord (Own work) [CC BY-SA 3.0 [https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0] ], via Wikimedia Commons [https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Institut_de_théologie_orthodoxe_Saint-Serge,_Paris_06.JPG]

O intrunire a fost organizata recent, la Paris, in vederea pregatirii celui de-al 16-lea Congres al Ortodocșilor din Europa de Vest, care ar urma sa aiba loc în anul 2018.

„Pentru a avansa in pregătirea celui de-al XVI-lea Congres Ortodox, vă invităm să participati la o zi de rugăciune și de reflecție”, se arata intr-un comunicat emis de “Fratia Ortodoxa din Europa Occidentala [https://www.fraternite-orthodoxe.eu/fr/Congres/Congres_2018/Congres.html] “.Doritorii erau invitati sa fie prezenti “în incinta Institutului Saint Serge din Paris”.“Scopul întâlnirii, deschisa tuturor, este clarificarea temei si a asteptarilor legate de următorul Congres.

Dacă sunteți interesat, dar totusi nu veti veni, vă rugăm să ne transmiteti solicitarile dumneavoastră.” – preciza acelasi comunicat.

Aflam din aceleasi surse ca programul a inclus oficierea unei Sfinte Liturghii ortodoxe si o dezbatere în jurul întrebării: „Care sunt provocările actuale, in cazul unei persoane dornice sa participe la comuniune?”.

O conferinta pe aceasta tema a fost tinuta de Pr. Jean Gueit. Ulterior, au fost organizate mai multe ateliere de lucru.

Incepand din anul 1971, Frăția Ortodoxă invită o data la fiecare trei ani, creștinii ortodocși din Europa de Vest sa vina impreuna din toate mediile, la o mare conferință care reunește sute de credincioși din jurul episcopiilor locale.

“Noi credem, cu adevarat, că întâlnirea ortodoxă a diferitelor tradiții și credințe promovează, prin schimbul de culturi și experiențe, o îmbogățire esențiala care relevă posibilitatea unei mărturii care merge dincolo de granițele etnice și de cronologiile istorice cu care se confruntă emigrantii de astăzi, ca majoritate ortodoxă”.

Conform informatiilor Puse la dispozitie de organizatori, aflam ca Congresul Ortodox al Europei de Vest reprezinta “una dintre puținele posibilități de manifestare concreta a unitatii Bisericii Ortodoxe, precum și între diferitele grupuri etnice și între credinciosi și episcopi”.

Evenimentul este prezentat ca fiind unul “spiritual și eclezial de o mare bogăție.Congresele sunt centrate în jurul Liturghiei și alte conferințe, ateliere de reflecție, discuții și momente conviviale.Lucrările conferinței sunt publicate în revista Contacte [https://www.revue-contacts.com/] “. Este vorba despre o revista fondată în 1949, in scopul apropierii ortodocșilor care trăiesc în Franța, in marturisirea comuna a Ortodoxiei în Occident. Teologul francez de renume, Olivier Clément (1921-2009), devenit unul din pionierii „renașterii teologice” ortodoxe din secolul al XX-lea, a fost secretar responsabil cu Comisia de redactare a acestei reviste, intre anii 1959 si 1993. (Lăcașuri Ortodoxe) [https://lacasuriortodoxe.ro/files/arhiva/2017-05/din-culise-pregatirea-congresului-ortodox-al-europei-occidentale.JPG]

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.