Sfintirea scolilor publice de sarbatori, permisa din nou in Italia

Cu doar cateva saptamani inainte de Sarbatoarea Pastelui, decizia Consiliului de Stat al Italiei, de autorizare a binecuvantarii (sfintirii) pascale în școlile publice, nu a fost sustinuta in unanimitate, dar este primita ca o veste bună, de marea parte a populației. Acest ritual din perioada sărbătorilor religioase este considerat mai presus de toate o tradiție, asemenea prezenței crucifixelor în spitale, bănci și tribunale.

Hotărârea se opune celei adoptate de instanța administrativa (TAR) din Emilia Romagna, sesizata in 2015 de un grup de profesori și părinți, stransi laolalta intr-un comitet denumit „Școala și Constituție“.

Decizia Tar din 2016 interzisese ritualul binecuvantarii de sarbatori, „în numele principiului constituțional al secularismului statului și echidistanței între toate credințele“. Dar, după argumentari aprinse, din partea asociațiilor catolice, Ministerul Educației, condus atunci de centrista Stefania Giannini, a depus un recurs în fața Consiliului de Stat. Acesta a emis decizia sa de pe 27 martie, conform unui raport La Croix [https://www.la-croix.com/Religion/Catholicisme/Monde/Retour-de-la-benediction-dans-les-ecoles-publiques-italiennes-2017-03-29-1200835745] .

Ieri, ziarul Conferinței Episcopale Italiene, Avvenire, a fost extrem de apreciat pentru titlul: „Binecuvantati sunt italienii“. De fapt, judecătorii au decis că interzicerea binecuvântărilor în școlile publice ar fi discriminatorie. Mai exact, textul explică faptul că „clădirile instituțiilor de învățământ pot legitima, în afara orelor de școală, activități legate de funcția școlii ca centru de promovare culturala, sociala și civica. Aceste obiective pot include o activitate de efectuare a unui ritual religios, cu condiția ca participarea sa fie voluntară și opțională”. (Lăcașuri Ortodoxe)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.