Tuesday 29 september 2015

ARHIEREUL – PF Parinte Daniel, la 8 ani de la intronizarea ca Patriarh

Termenul de “Primat” – folosit mai ales în vechea ierarhie a Bisericii Ortodoxe şi Catolice – cel de “Patriarh” – preluat după denumirea dată capilor de familie conducători ai poporului evreu, predecesori ai lui Moise – sau cei moderni, de “Cap al Bisericii” sau “Întâistătător” numesc, pentru români, una şi aceeaşi persoană, Patriarhul Daniel, cel mai mare între Arhierei, care, odată cu numirea sa în această demnitate, a primit şi titulatura de “Preafericit”.Un articol scris de: KSLCatalin (Ing. Catalin Ion – Presedinte Asociatia Lacasuri Ortodoxe – Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe)

În DEX, termenul de Arhiereu este explicat ca fiind “cea mai înaltă treaptă în ierarhia bisericească (arhipăstor, ierarh)” iar cel de Patriarh, ca fiind “cel mai înalt rang în ierarhia unei Biserici Ortodoxe autocefale”. În literatura de specialitate, însă, găsim şi noțiunea de “Arhiereu suprem”, adică Însuşi Mântuitorul Hristos. De aceea, vedem la toate slujbele bisericeşti, cum preotul cădeşte în fața Scaunului Arhieresc, indiferent dacă acel loc este, sau nu, ocupat de Ierarhii Bisericii, fiind Tronul pe care stă Însuşi Hristos-Domnul.

Este Arhiereul, aşadar, reprezentantul lui Hristos pe pământ. De acest lucru ținând cont, este de la sine înțeles, că nicio făptură omenească nu îşi poate asuma decizia alegerii, sau numirii unui Arhiereu – Episcop, Mitropolit sau Patriarh, ci aici se invocă, prin rugăciune, intervenția, ajutorul lui Dumnezeu. Şi, cu atât mai mare devine responsabilitatea celui ales în aceste trepte ierarhice.

În plus, acestuia ii revine şi rolul de “administrator” – în adevăratul înțeles lumesc, laic al cuvântului – al bunurilor Bisericii, rolul de strateg, cel de dezvoltator. Mai mult, calitățile de diplomat, care trebuie să relaționeze cu statul, cu Bisericile Ortodoxe surori, cu celelalte culte, nu trebuie să lipsească, acestuia.

Oare – înțelegând măcar sumar, aşa cum am incercat să prezint în acest ciclu de articole, calitățile şi îndatoririle Ierarhilor, în general, şi ale Patriarhului, în special – ar mai putea cineva să ia în seamă articolele unor jurnalisti laici gata să judece atât de simplist (de cele mai multe ori limitând totul la: ban şi putere) această poziţie? Ar mai putea cineva să ia în serios blogurile întreţinute de foşti jurnalişti, care încearcă din răsputeri să agite spiritele prin unele mănăstiri, mizând pe ispitirea cu duhul răzvrătirii (sau al neascultării) – sămânţa despre care se ştie dintotdeauna că poate provoca diviziuni într-o comunitate (iar aici este îndeajuns să privim spre schismele înregistrate în ţările ortodoxe din jur)? Căci, dacă am lua în seamă numai cea dintâi îndatorire: aceea de reprezentant al lui Hristos pe pământ, am realiza imediat că doar smerenia ascultării monahale rămâne aceea care îl poate determina pe un om, să accepte cu supunere această misiune.

Preafericitul Părinte Daniel, la opt ani de la întronizarea sa, face cinste României Ortodoxe, Ortodoxiei în general, pentru felul în care reuşeşte să atenueze şi să modereze conflictele generate de discrepanțele inerente între generații, culturi sau credințe diferite, pentru felul în care reuşeşte să gestioneze în spirit crestin-ortodox relațiile cu Bisericile Ortodoxe surori sau celelalte confesiuni, pentru relațiile cooperante, stabile dar hotărâte cu statul laic român, pentru felul în care reuşeşte să se ocupe de nevoile românilor de peste graniță, pentru felul în care aduce Biserica în tehnologia modernă a internetului, televiziunii şi radioului, şi nu cedează ispitei de a se întâmpla invers – adică să patrundă în Biserică, ceea ce astăzi înseamnă, din pacate, la modul general şi necontrolat, internet, televiziune şi radio laice – pentru felul în care se luptă cu îndârjire în salvarea unei educaţii care să formeze tinerele generații în spirit creştin-ortodox, moral şi etic, prin orele de religie şi activitățile din jurul bisericii şi, nu în ultimul rând… pentru eforturile si rugăciunile pe care le face pentru noi toti, cei din turma sa, însemnând cu binecuvântările sale, monahale, dar întrutotul Arhieresti, creştetele noastre.

ÎNTRU MULŢI ANI, STĂPÂNE!Un articol scris de: KSLCatalin (Ing. Catalin Ion – Presedinte Asociatia Lacasuri Ortodoxe – Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe)

Din acelasi ciclu:PREDICATORUL – PF Parinte Daniel, la 8 ani de la intronizarea ca Patriarh [https://lacasuriortodoxe.ro/kslcatalin-opinii/20753-predicatorul-pf-parinte-daniel-la-8-ani-de-la-intronizarea-ca-patriarh.html] CTITORUL – PF Parinte Daniel, la 8 ani de la intronizarea ca Patriarh [https://lacasuriortodoxe.ro/kslcatalin-opinii/20769-ctitorul-pf-parinte-daniel-la-8-ani-de-la-intronizarea-ca-patriarh.html] SLUJITORUL – PF Parinte Daniel, la 8 ani de la intronizarea ca Patriarh [https://lacasuriortodoxe.ro/kslcatalin-opinii/20785-slujitorul-pf-parinte-daniel-la-8-ani-de-la-intronizarea-ca-patriarh.html]

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.