Maine seara, un savant laureat al Premiului Nobel va fi decorat de Regele Mihai

Palatul Elisabeta va găzdui maine, vineri, 4 septembrie 2015, o seară în onoarea profesorului Ștefan Hell (foto), laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în anul 2014, dupa cum ne informeaza Secretariatul Majestății Sale Regelui.

Profesorul Ștefan Hell s-a născut la Arad în anul 1962 și a emigrat alături de familia sa în Republica Federală Germania, în anul 1978. A obținut licența și diploma de doctor în chimie la Universitatea din Heidelberg. În prezent, desfășoară o eminentă activitate științifică la Institutul Max Planck pentru Chimie Biofizică din Göttingen și la Centrul German pentru Studiul Cancerului din Heidelberg. Ștefan Hell este profesor universitar de fizică experimentală la Universitatea din Göttingen și profesor asociat de fizică la Universitatea din Heidelberg.

Laureatul Premiului Nobel va fi decorat, în numele Majestății Sale Regelui Mihai I, cu Ordinul Coroana României în grad de Comandor. Decorația regală va fi înmânată de Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Margareta, în cadrul unei ceremonii, în Sala Regilor, la ora 19, ne informeaza Secretariatul Majestății Sale Regelui.

Ceremonia de decorare va fi urmată de un dineu, în Sufrageria Mare, oferit în onoarea savantului, în numele Majestății Sale Regelui, de către Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu.

Vor lua parte președintele Academiei Române, domnul Ionel Valentin Vlad, reprezentanți ai Academiei Române, precum și personalități de mare prestigiu ale comunității științifice internaționale.

Prezentăm, mai jos, motivarea Ordinului Coroana României în grad de Comandor conferit profesorului Ștefan Hell :

„Pentru contribuția sa eminentă la dezvoltarea chimiei fizice. Pentru conceperea și dezvoltarea tehnologiei microscopiei fluorescente de rezoluție înaltă, cu ajutorul căreia se pot face observații microscopice ale proceselor ce au loc în interiorul celulelor vii.

Pentru reprezentarea cu mândrie și onoare a națiunii noastre în excepționala familie a celor distinși cu Premiul Nobel. Pentru activitatea meritorie în cadrul Institutului Max Planck pentru Chimie Biofizică din Göttingen și în cadrul Centrul German pentru Studiul Cancerului din Heidelberg.

Pentru că, în cursul activității sale, a aprofundat legături cu lumea savantă românească, prin care caută să întărească schimburile științifice internaționale.

Pentru urmărirea, pe tot parcursul carierei sale, a valorilor profesionalismului, devotamentului, eticii și onestității, valori definitorii ale Coroanei Române.”

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.