Ucraina: Fostii Presedinti se duc la Patriarhul Bartolomeu. Noua tentativa de amestec politic

Fostii Președinti ucraineni, Leonid Kravciuk și Viktor Iușcenko, care s-au deplasat din proprie inițiativă la Istanbul, au efectuat o vizită in Patriarhia de Constantinopol. Ei au fost însoțiți de Consulul General al Ucrainei la Istanbul (Constantinopol), Vladimir Bodnar.

Delegația ucraineană a fost întâmpinată cu onoruri militare, la intrarea principală a Patriarhiei, de clericii Patriarhiei de Constantinopol, conform agenției grecesti de știri “Romfeea”.

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu i-a primit pe foștii Președinți în biroul său, “într-o atmosferă caldă”, avand loc o conversație de 2 ore, in cadrul careia au fost discutate subiecte legate de situația politică actuală din Ucraina și de criza bisericească din țară (schisme interne: in Ucraina exista in prezent trei Biserici ortodoxe majore distincte, dintre care doar una, cea aflata sub Patriarhia Rusa, este recunoscuta canonic).

Oaspeții și-au exprimat “un sentiment sincer de bucurie și de emoție, datorită prezenței lor la Intaiul Tron al Bisericii”.

Acestia l-au informat pe Patriarhul Bartolomeu despre ceea ce se întâmplă în țară, spunând că “ei văd în medierea Bisericii Mamă și în promovarea din partea unei personalitati recunoscute la nivel internațional, cum este Sanctitatea Sa, o solutionare a schismei si problemei restaurarii integrității naționale a poporului evlavios ucrainean”.

Întâistătătorul Bisericii din Constantinopol a amintit despre vizita sa în Ucraina, din iulie 2008, când a luat parte la evenimentele ocazionate de cei 1020 de ani de la Botezul Rusiei. Patriarhul Bartolomeu i-a asigurat, pe Kravchuk și Iușcenko, că se roaga pentru pacea lumii și pentru reconciliere în Ucraina.

Oaspeții ucraineni au mai luat parte la o masa patriarhală, urmată de un schimb de cadouri și de o sedinta foto. Înainte de a parasi Patriarhia, acestia au mai vizitat Catedrala Patriarhală “Sfantul Gheorghe Purtatorul de Biruinta”.

“După cum puteți vedea”, se arata intr-un articol al publicatiei rusesti Sedmita (Saptamana), “politicienii ucraineni de orientare naționalistă nu renunta la încercările lor de a interveni în viața Bisericii din Ucraina și de a amesteca Patriarhia de Constantinopol.

Între timp, Biserica Ortodoxă Ucraineană a făcut o declarație, in care a facut referire la încălcarea canoanelor, de catre ierarhii Bisericii Ortodoxe din Constantinopol, care operează în Ucraina fără binecuvântarea ierarhiei Bisericii Ortodoxe Ucrainene, și care vin regulat în contact cu comunitățile schismatice”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.