Banci Ortodoxe – infiintarea unui sistem financiar ortodox

Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Ruse au solicitat crearea unui sistem bancar alternativ, în Rusia.

Parintele Vsevolod Chaplin vorbea, în luna decembrie a anului trecut (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), despre ideea unui “sistem financiar ortodox”. Întrucat economia Rusiei se clatina, din cauza prețurilor mici la petrol și a sancțiunilor occidentale, țara demonstreaza un interes în creștere pentru unele soluții financiare neconvenționale, inclusiv fata de una propusa de Biserica Ortodoxă.

Săptămâna trecută, Camera de Comerț și Industrie din Rusia a sprijinit elaborarea unui “sistem financiar ortodox”, elaborat sub auspiciile Patriarhiei Moscovei, care se aseamănă puternic cu sistemul financiar islamic.

“Camera de Comert si Industrie sprijină crearea unui sistem financiar ortodox… și este gata să asigure platforma unor discuții detaliate și profesionale pe aceste probleme, in comisiile ad-hoc ale Camerei”, a declarat serviciul de presă al institutiei, in urma cu 2 zile, după o întâlnire între președintele său, Serghei Katyrine, și Pr. Vsevolod Chaplin, seful Departamentului pentru relații intre Biserica și Societate din Patriarhia Moscovei, care supervizeaza proiectul.

“În prezent, într-un moment de criză, în care accesul la finanțare este limitat din cauza sancțiunilor, am ajuns, in sfarsit, sa ne intalnim. Iar compania a răspuns pozitiv la propunerea noastră”, a declarat Dimitri Surmilo, coordonator al grupului de lucru privind sistemul financiar ortodox, din cadrul Departamentului pentru Relații Externe Bisericesti al Patriarhiei Moscovei.

Sistemul financiar ortodox rus este proiectat să reziste crizei globale și sa contribuie la reducerea dependenței Rusiei de sistemul bancar occidental, conform autorilor proiectului.

Ideea dezvoltarii propriei alternative financiare la sistemul bancar existent, a fost introdusa de către Biserica Ortodoxă Rusă în urmă cu douăzeci de ani, dar doar recent oficialii bancari și publicul i-au acordat atenție.

Sistemul financiar ortodox a fost anunțat public de către Pr. Vsevolod Chaplin, in decembrie anul trecut. La acel moment, acesta, cunoscut ca fiind unul dintre clericii ortodocși cei mai conservatori și sinceri, a “profețit” sfârșitul economiei bazate pe principiul că “banii fac bani”. De asemenea, solutia ar trebui sa introduca un sistem financiar nebazat pe camătă – remunerație interesata pe împrumutul de bani – ci pe valorile sociale tradiționale, a spus el. Noul sistem nu urmareste sa înlocuiască sistemul bancar tradițional, ci să-l completeze – conform autorilor.

Noul sistem financiar este proiectat sa integreze in statul de drept, caritatea și consumul moderat de produse și de servicii de calitate, care sunt sigure pentru sănătatea consumatorilor, pentru suflet și mediul înconjurător. Alte religii sunt binevenite sa participe la sistemul financiar ortodox, cu condiția ca acestea să respecte regulile. Ca și bancile islamice, sistemul financiar ortodox nu percepe dobânzi, la credite. Participanții in sistem isi asuma si impart riscurile, profiturile și pierderile. Speculațiile sunt interzise, precum și investițiile în jocurile de noroc, droguri și alte cazuri neconforme cu valorile creștine ortodoxe.

Sistemul bancar ortodox se bazeaza pe credit de risc redus, monitorizand toate tranzacțiile și fondurile de investiții sau societățile, in atragerea de investitori și intermediari în proiectele de finanțare. Autorul susține că se evită operațiunile financiare cu risc ridicat. Prioritatea este pusa pe finanțarea sectorului real al economiei, conform lui Dimitri Surmilo.

În luna mai, sistemele alternative bancare au fost discutate pentru prima dată în Duma (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Aceste proiecte sunt mai puțin haotice.

Cu toate acestea, expertii nu sunt de acord cu privire la viabilitatea unui sistem bancar ortodox. Potrivit lui Serghei Grigorian, șef de analiză al Asociației Băncilor din Rusia, conceptul nu are utilitate practică. Interdicția islamică a împrumutului interesat impune sistemul bancar islamic, a spus el. Dar, din moment ce Biserica Ortodoxă nu restricționează imprumuturile cu dobanda, promovarea acestei idei pare un truc de marketing, a adăugat el.

Din contra, pentru Anatole Askakov, președinte al Asociației Băncilor regionale din Rusia, un sistem de management de business, care nu vine în contradicție cu etica creștină ortodoxă, ar avea sens:

“Întrucat există bănci catolice și islamice și sunt destul de populare, de ce nu s-ar crea si bănci ortodoxe”, a spus el.

“Mai mult decât atât, Rusia are nevoie să caute instrumente financiare pentru a sparge blocada Occidentului, iar un sistem bancar ortodox ar putea fi unul dintre ele”, a spus Aksakov.

În aprilie, protopopul Vsevolod Chaplin a felicitat guvernul din Tatarstan pentru integrarea sistemului bancar islamic si și-a exprimat speranța unui nou sistem financiar ortodox similar (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Biserica Ortodoxă consideră că procesul de acordare a creditelor trebuie să se bazeze pe o abordare individuală, spune Surmilo.

“Acum, băncile fac împrumuturi cu restituire fixa, fără a lua în considerare situația financiară a persoanelor, sau a circumstanțelor personale”, a adăugat Surmilo.

Camera de Comerț și Industrie a spus, între timp, că este prea devreme sa se anticipeze reusita unei astfel de banci, având în vedere sistemul bancar ortodox din Rusia, care “până în prezent, ridica mai multe semne de intrebare, decât sa ofere răspunsuri”.

Este necesar un plan de lucru, înainte ca unele concluzii sa poata fi trase, iar punerea in aplicare a proiectului ar putea dura ani de zile.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.