Grecia a votat NU: ce spun expertii ca urmeaza?

Poporul grec a votat, spunand un NU răsunător termenilor acordului de salvare propus de creditorii internaționali. Ce va însemna acest lucru pentru Grecia, euro și viitorul UE? Iată ce spun experți, conform unui raport Greek Reporter:

Costas Milas, profesor de finanțe la Universitatea din Liverpool:

Alegătorii greci au confirmat sprijinul acordat Primului Ministru pe care-l au, Alexis Tsipras, care are acum sarcina extrem de provocatoare de renegociere a unei afaceri mai “bune” pentru țara sa.

Cu toate acestea, timpul este foarte scurt. Situația economică a Greciei este critică. Pe 2 iulie, băncile grecești au raportat doar 500 milioane €, în rezervele de numerar. Doar un control al capitalului a putut preveni colapsul băncilor grecești, in fata fobiei retragerii lui.

Calculele matematice de bază dezvăluie cât de disperata este situația.

Există aproximativ 9.9 milioane de alegători greci înregistrați. Să presupunem că – indiferent dacă au votat Da sau Nu – 2.8 milioane de alegători (adică, un foarte modest 28,2% din numărul total de alegători înregistrați) se decid sa retraga limita zilnica de 60 de euro de la bancomate, in aceasta dimineata.

În urma acestui model, băncile vor rămâne fără bani în trei zile și, prin urmare, ajung la colaps.

Cu alte cuvinte, Grecia nu isi permite luxul de a juca “dur” cu creditorii săi. Un acord ramane iminent.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.