Mobilier pictat. Traditie. Diversitate. Modernitate – un nou parteneriat media Lacasuri Ortodoxe

Lada şi povestea ei

20 de cercetători, muzeografi şi artişti plastici din Sibiu, Braşov, Covasna, Harghita, Sălaj vin la Muzeul ASTRA să dezbată pe larg tot ce înseamnă lăzile şi poveştile lor. Evenimentul va fi realizat in parteneriat media oficial Lacasuri Ortodoxe.

Totul va fi posibil în perioada 18-20 iunie 2015, în cadrul celei de-a II-a ediţii a Simpozionului naţional Mobilier pictat. Tradiţie. Diversitate. Modernitate.

Aici, participanţii vor prezenta amănunţit povestea lăzilor care provin din toate zonele geografice ale României, multe dintre ele fiind piese importante în colecţii muzeale.

,,Lada şi povestea ei” , tema abordată în Simpozion, este un veritabil impuls pentru specialiştii în domeniu. Aceştia au astfel ocazia să planifice un calendar de evenimente pentru viitorul apropiat. El va cuprinde o serie de workshopuri şi evenimente interactive, de unde publicul va putea înţelege cât de importantă este tradiţia pe care o impune mobilierul pictat şi istoria lui.

,,Lada, din punct de vedere functional, este văzută în zilele noastre ca o rămăşiţă a trecutului. Pe de altă parte, în istoria orală, se mai vorbeşte doar de lada de zestre a bunicii. În trecut, însă cuvântul ladă mai era asociat şi cu lada de grâne, de vecinătate, de breaslă, sau de biserică“, a declarat Simona Malearov, Muzeograf Compartimentul de Etnografie Săsească Emil Sigerus.

Locaţia aleasă pentru organziarea Simpozionului – Casa Artelor – nu este întâmplătoare. În Casa Artelor, nr. 21, Piaţa Mică are loc expoziţia ,,Povestea lăzilor săseşti”, unde sunt expuse 50 de piese de mobilier săsesc (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Program Simpozion naţional Mobilier pictat. Tradiţie. Diversitate. Modernitate

Joi, 18 iunie – dezbateri & lucrări între orele 15 – 19

Vineri, 19 iunie – dezbateri & lucrări între orele 10 – 18

Sâmbătă – program de vizite în Muzeu

Un articol, pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, de: Simona Malearov, Muzeograf Compartimentul de Etnografie Săsească Emil Sigerus

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.