10 preoti greco-catolici si 50 de mascati au intrat peste ortodocsii din biserica

Potrivit parohului Bisericii ortodoxe a Nașterii Maicii Domnului din satul Stenka, districtul Buhaci, al regiunii ucrainene Ternopil – Parintele Vasili Moisiuc – duminică, 22 martie 2015, la ora 15:00, zece preoți greco-catolici ucraineni au organizat o actiune provocatoare in apropierea bisericii sale parohială.

Acțiunile uniaților “au fost susținute de adjunctul consiliului raional Buchach, Andrei Buchinsky (din Partidul ucrainean nationalist radical Svoboda), însoțit de peste 50 de tineri mascati și îmbrăcati în camuflaj, care se numeau “Sectorul Dreapta”, raporteaza preotul.

Militanții au încercat să pătrundă în biserică, aparent pentru rugăciune. Credincioșii, membri ai comunității ortodoxe din localitate, au refuzat să-i lase, explicand faptul că orice persoană poate intra în sfantul lacas în timpul slujbei, numai ca, in Casa lui Dumnezeu, ar trebui să se intre fără arme și cu fața descoperita.

Potrivit șefului poliției din regiunea Ternopil, Alexandru Bogomol, 80 de ofițeri de aplicare a legii s-au deplasat in satul Stenka pentru a preveni conflictul armat din motive religioase.

El a declarat, la o conferință de presă, că activistii “Sectorului Dreapta” sosisera pentru a-i sprijini pe reprezentanții Bisericii Greco-Catolice a Ucrainei.

Acesta a explicat: nucleul conflictului consta in faptul că “o comunitate a Bisericii Greco-Catolice din Ucraina se luptă să slujeasca în biserică, desi aceasta aparține canonic Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Reprezentanții Sectorului Dreapta au încercat să apere poziția comunității Bisericii Uniate Ucrainene”.

Reprezentanții autorității locale au promis, apoi, să depună eforturi pentru a oferi ambelor comunitati oportunitatea de a se închina în pace.

În aceeași zi, la ora 17.30, preoții uniați și reprezentantii “Sectorului Dreapta” s-au adunat la o capela uniata locala, situata în aceeași localitate. Extremiștii au rostit insulte la adresa locuitorilor ortodocși ai satului și au afirmat că preoții uniați vor intra in Biserica ortodoxa a Nașterii Maicii Domnului, în urmatoarele câteva zile, cu orice preț.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.