STIRI | Arabia Saudita pare sa se pregateasca de venirea unui nou rege

După zvonuri legate de sanatatea precara a regelui saudit in vârstă de 91 de ani, Abdullah bin Abdulaziz Al Saud, o competiție neoficială deja a început in Arabia, informeaza Ansa.

Cu prețul petrolului în scădere și Statul Islamic jihadist (ISIS) facand progrese în Siria și Irak, atât Occidentul cat și lumea arabă au motive întemeiate sa urmareasca foarte atent ceea ce se intampla in Arabia.

Prințul și Ministru al Apărării, Salman bin Abdulaziz, pare a fi cel care are prioritate ca succesor al actualului rege.

Fratele vitreg al lui Abdullah, care a fost desemnat succesor în 2012, are experiență în guvernare și ar putea asigura o tranziție lină și continuitate. Cu toate acestea, Salman are si el 80 de ani, a avut un atac de cord și rapoarte neconfirmate spun că ar suferi chiar de demență, sustine Ansa.

Îngrijorarea privind coroana si starea de sanatate a Printului, par sa-l fi stimulat pe Regele Abdullah (foto), in martie 2014, sa indice si un alt succesor: pe fratele lui mai mic, Prințul Muqrin, in varsta de 69 de ani, un aliat apropiat și fost șef de informații saudit. Mulți din familie, insa, se opun ideii, pornind de la conditia nu foarte stralucita a mamei sale. Muqrin este fiul unei femei yemenite care, înainte de a deveni cea de-a 18-a sotie a fondatorului dinastiei saudite Saud Ibn, a lucrat ca servitoare.

Există mai multe scenarii posibile, sustine Ansa. Dacă Salman ar deveni rege, starea lui de sănătate, precara, ar putea sa-l propulseze in pozitie suverana, de facto, pe Muqrin.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.