STIRI | Victor Ponta, pregatit sa castige prima runda a Alegerilor Prezidentiale din Romania

Primul-Ministru social-democrat Victor Ponta conduce în sondajele de opinie, înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale din 2 noiembrie, din Romania.

Potrivit unui sondaj al CSCI, efectuat in perioada 27 octombrie – 29 octombrie, la vârsta de 42 de ani, Primul-Ministru se așteapta sa atraga sprijinul a 40% din votanti, în timp ce adversarul său principal, liderul Partidului Liberal, Klaus Iohannis, 29%.

Un sondaj al agentiei IRES, din 23 octombrie, arăta ca Ponta este pregatit sa câștige 43% din voturi, în primul tur de scrutin, iar Iohannis 30%, în timp ce un alt studiu efectuat in perioada 2-8 octombrie, al INSCOP, arata un avans de 10 puncte pentru Ponta, in lupta cu Iohannis.

Sondajele sugerează o noua cursa între Ponta și Iohannis, pe 16 noiembrie, din care se aștepata ca Ponta să câștige 55% din voturi, potrivit sondajului CSCI.

Actualul Președinte, Traian Băsescu, care isi va pierde actuala functie în decembrie, după 10 ani de mandat, l-a acuzat pe Ponta ca ar fi fost spion – o acuzatie pe care Ponta a respins-o, ca fiind minciună.

In total, 14 candidați sunt pregatiti pentru cursa la Presedintie, printre care si fostul Ministru al Dezvoltării Regionale, Elena Udrea, susținuta de Băsescu, și fostul Prim-Ministru, Calin Popescu Tariceanu, care au 8% și respectiv 6% sprijin in tara.

Popularitatea lui Ponta nu pare să fi fost grav erodata de investigațiile legate de corupția in randul membrilor de rang înalt ai Partidului Social Democrat.

Angajamentele sale electorale includ reduceri de taxe, creșteri de pensii, relații bune – atât cu Uniunea Europeană cat și cu China – și chiar un referendum privind restaurarea monarhiei.

În România, Președintele exercită mari puteri și influența sa depaseste cu mult îndatoririle ceremoniale. Șeful de Stat numeste procurorii, ambasadorii, șefii a două agenții de informații inteligente ale României și este responsabil cu Apărarea și Politica Externă.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.