STIRI | Noi dezvaluiri in urma sapaturilor din Zeugma

Sapaturile din Zeugma au scos la lumina noi mozaicuri

Săpăturile din orașul antic Zeugma au relevat noi mozaicuri, într-un centru comercial vechi, care s-a aflat la intersecția dintre Marea Mediterană și Orientul Apropiat Antic.

Orașul antic Zeugma, acum aflat în provincia turcă Gaziantep, era situat pe malurile Eufratului, intr-unul dintre puținele puncte în care comercianții și călătorii puteau traversa râul, in antichitate.

Inițial fondat ca o așezare greacă, în anul 300 î.e.n., orașul a fost cucerit și redenumit Zeugma (“pod”, în greaca veche), de către romani, în anul 64 înainte de Hristos. Datorită locației sale strategice, Zeugma s-a dezvoltat într-un centru comercial bogat. Orasul a fost abandonat în mijlocul celui de-al IIl-lea secol al erei noastre, odata cu invazia sasanienilor.

Părți ale orașului au fost scufundate sub apă, in anii ‘90, atunci când guvernul turc a construit un baraj pe Eufrat, în apropiere de Birecik. Săpăturile efectuate la Zeugma, în ultimele două decenii, au dezgropat vile romane, trotuare mozaicate, statui și alte comori. Cele trei mozaicuri recent descoperite, au fost excavate într-o clădire cunoscută sub numele de Casa Muzalar.

Odata cu încheierea sezonului din 2014, directorul de excavare, Kutalmıș Görkay, a declarat pentru publicatia turceasca Hürriyet că echipa sa isi va schimba activitatea: “de acum încolo, vom lucra la restaurare și conservare. Am de gând să realizez un acoperiș temporar pentru protejare. Estimăm că orașul antic avea intre 2.000 si 3.000 de case. Douazeci si cinci dintre ele rămân sub apă”.

Proiectul actual de excavare din Zeugma este sprijinit de Ministerul Culturii și Turismului din Turcia, de Municipalitatea Gaziantep și de Is Bank.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.