C.N.M. ASTRA premiat la Salonul National de Restaurare – Craiova, 2014 (foto)

După ce au muncit cu profesionalism şi migală, transformând astfel obiecte de patrimoniu vechi şi uzate în adevărate capodopere, restauratorii din cadrul laboratoarelor ASTRA au fost pe deplin răsplătiţi la o întrecere naţională de profil. Aceştia au primit trei premii importante în cadrul ediţiei cu numărul 10 a Salonului Naţional de Restaurare organizat la Craiova. Vorbim în primul rând despre Marele Premiu acordat de juriu pentru lucrarea ,,Lada de zestre”, un obiect cultural istoric de mare importanţă datat în 1854. ,,Lada de zestre” aparţine Muzeului ASTRA şi a fost restaurată de către expertul restaurator din lemn policrom Gabriela Negoescu.

C.N.M. ASTRA a mai obţinut Premiul de Excelenţă pentru restaurarea icoanei pictată pe lemn în secolul XVIII şi denumită sugestiv ,,Îcoronarea Sfântului Gheorghe”. Icoana restaurată aparţine Administraţiei Prezidenţiale şi poate fi văzută în Muzeul Naţional Cotroceni. Obiectul de patrimoniu a fost pus la punct până la cel mai mic detaliu de experţii restauratori în pictură Geanina Ionescu şi Mirel Bucur.

Nu în ultimul rând, expertul restaurator ceramică Sorin Fogarascher şi absolventa Secţiei de Conservare-Restaurare din ULB Sibiu, Camelia Clej, au primit o menţiune pentru lucrarea ,,Amforă romană-bizantină”, datată în secolul VII şi deţinută în zilele noastre de Şantierul Arheologic Capidava.

,,În vederea restaurării pieselor menţionate, acestea au fost analizate din punct de vedere al stării de conservare, s-a realizat documentaţia fotografică, s-au făcut investigaţii fizice, chimice, biologice şi s-a întocmit documentaţia ştiinţifică prezentată comisiei. Întregul proces de pregătire s-a desfăşurat pe parcursul unui an de zile. Muzeul ASTRA deţine colecţii valoroase şi se poate mândri cu specialişti ce au demonstrat o dăruire şi o implicare de înaltă ţinută în restaurare.”, a declarat expertul restaurator, Geanina Ionescu de la C.N.M.ASTRA.

În cadrul Salonului Naţional de Restaurare participă cele mai importante laboratoare de restaurare muzeală din toată ţara. Prin aceste realizări la nivel înalt, Muzeul ASTRA păstrează tradiţia începută cu trei ani în urmă prin obţinerea celor mai multe distincţii în restaurare.

Cosmin Călinescu / Purtător de cuvânt C.N.M. ASTRA

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.