STIRI Grecia | Marele mormant macedonean din Xanthi si-a deschis portile, pentru public

Un mormânt macedonean din Xanthi, Grecia, are deschise porțile, pentru public, incepand de ieri, conform publicatiei grecesti Greek Reporter.

Monumentul rămâne totusi închis, datorita lipsei unui agent de paza permanent, dar cei care doresc să-l viziteze pot contacta departamentul local de Arheologie, pentru a le asigura o programare și un tur.

“Mormântul este in stare foarte buna. Oricine dorește să-l viziteze, poate apela la serviciul nostru și vom asigura paza monumentului pentru a-l deschide și un arheolog pentru efectuarea unui tur”, a declarat arheologul responsabil de sit, Kyriaki Chatziprokopiou. Ea a subliniat, de asemenea, că “există șase morminte de tip macedonean in Tracia, dar acesta este cel mai mare și mai bine conservat”.

În contextul acțiunilor de sensibilizare a publicului privind activitatea Serviciului Arheologic, Asociația Arheologilor Greci a deschis portile acestui mare mormânt macedonean, pentru public, ieri dimineață, la ora 11.

Mormântul macedonean a fost descoperit în anii 1950 și, potrivit arheologilor, acesta este plasat cronologic în perioada 200-150 înainte de Hristos. El are un culoar interior, o anticamera si o camera plina cu arcade.

Acesta este format din pietre de temelie de marmura, camere și usi monoliotice, podelele fiind acoperite cu dale de marmura. Anticamera are o lățime de 3,13 m și o lungime de 2,12 metri. Intrarea in camera mortuara a fost blocata cu o ușă mare, conform Greek Reporter.

Săpăturile efectuate în 1993 au scos la iveala unele figurine, statuete și instrumente ritualice, in zona mormântului, care, probabil, provin din sanctuarul Asclepius.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.