publicat în: Arhivă

STIRI Siria | Pe de o parte se lupta intre ei, pe de alta parte fac afaceri in comun cu petrol-

Luptatorii islamici condusi de ISIL au infiintat o rețea de comercializare a petrolului, în Siria, care include alte grupuri din opoziție și chiar ale regimului Assad, a informat Agenția Anadolu din Turcia, citand experti din Siria.

Confiscand arii petroliere intise în partea de nord a Siriei, ISIL se zvoneste ca ar fi creat o piață locală, care exploateaza petrol și-l vinde în interiorul țării și în alte zone, atat ale opozitiei cat si ale regimului Assad, în mod direct sau indirect.

Profesorul Eyal Zisser, un expert sirian si decan al Facultatii de Științe Sociale din Tel Aviv, a declarat, conform Ansa: “Exista aranjamente tacite între Statul Islamic și funcționarii de stat locali, ca asigurare ca serviciile de bază, cum ar fi electricitatea, apa și serviciile de telefonie mobilă raman in functiune”.

El a mai spus că se stie foarte bine faptul că regimul, opoziția și ISIL se luptă între ele, dar, în același timp, au fost suficient de pragmatice pentru a ajunge la oferte oportuniste locale, cum ar fi comertul cu petrol.

Joshua Landis, un expert sirian si șeful Centrului pentru Studii privind Orientul Mijlociu la Universitatea din Oklahoma, a declarat că toate părțile au încercat să exploateze surse de petrol și să le utilizeze pentru propriile lor scopuri.

El a spus: “Regimul Assad, care este sub un embargo al comunitatii internaționale, are nevoie atât de petrol cat și de bani pentru a rula mașinaria războiului și a plăti salariile a aproximativ două milioane de angajați loiali lui”.

Militanți ISIL au luat Raqqa, Dair az Zor și câmpurile petroliere din Omar, în partea de nord a Siriei, din noiembrie 2013.