Cautarea martiriului, de dragul martiriului, este sinucidere!

– traducere si interpretare dupa un articol semnat de Preot Georges Massouh (foto) – Universitatea din Balamand (Liban), pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, de: KSLCatalin

Viața este mai sfânta decât moartea, chiar dacă aceasta este una martirica. Dumnezeu l-a creat pe om să trăiască, nu să moară. Viața este mai sfânta decât moartea, chiar dacă moartea este ușa care duce la viața veșnică. Viața este de preferat martiriului. Din acest motiv, Creștinismul condamnă cautarea martiriului cu orice preț și consideră că este sinucidere.

Când vine vorba despre martiriu, acesta trebuie să fie acceptat. O persoană care urmează să fie martirizata pentru credință și nu neaga credinta nici chiar atunci când este supusa celor mai oribile torturi, este nespus de virtuoasa. Acest lucru este confirmat de viața sfinților martiri, de-a lungul istoriei Bisericii.

Martiriul este o datorie, atunci cand vine vorba despre el. Cu toate acestea, în cazul în care este posibil să se evite, atunci acesta trebuie să fie evitat. Dupa avertizarea ucenicilor, ca vin persecuțiile, și chemarea de a ramane fermi până la sfârșit, Hristos le-a poruncit: “Când vă urmăresc pe voi în cetatea aceasta, fugiţi în cealaltă” (Matei 10:23). Potrivit Sfântului Chiril al Alexandriei, în acest verset, Hristos nu ii învața pe ucenicii Săi “să fie niște lași, ci mai degrabă sa nu se arunce în pericol și sa piara”.

În același context, Sfântul Ieronim afirmă că, atunci când Domnul le-a spus ucenicilor Săi: “În calea păgânilor să nu mergeţi, şi în vreo cetate de samarineni să nu intraţi” (Matei 10:5), El le-aa spus: “nu pentru ca le-ar fi fost teamă de persecuție, ci pentru a o evita”.

Cu toate acestea, în cazul în care se întâmplă, martiriul devine o obligație. Hristos Însuși i-a încurajat pe ucenicii Săi spre martiriu, atunci când a spus, “Nu vă temeţi de cei ce ucid trupul, iar sufletul nu pot să-l ucidă; temeţi-vă mai curând de acela care poate şi sufletul şi trupul să le piardă în gheena” (Matei 10:28).

Esența omului nu este corpul, deoarece organismul trece din existență și suferă de stricaciune. Cel care ucide trupul ucide doar ceea ce în mod natural trece din existență, dar el nu poate atinge esența unei persoane și morala și valorile în care crede ea. El poate sfasia carnea și varsa sânge, dar el nu va fi capabil să-i ucida inima, lacasul lui Dumnezeu. El poate ucide exteriorul unei persoane, dar el nu va putea să-L ucida pe Dumnezeu, Care locuiește în acea persoană.

Nicio putere din lume nu poate ucide sufletul vreunei persoane, cu excepția cazului în care cineva ii ucide sufletul și rămâne în viață doar trupul său. Există un singur mod de a ucide sufletul, acela fiind păcatul în diferitele sale forme. În vremuri grele, acest păcat ia forma neîncrederii, a compromiterii credinței și abandonarii cerințelor credinței de dragul de auto-conservarii.

Creștinismul consideră că trupul este sfânt. Fiul lui Dumnezeu a luat trup și a devenit om. Corpul contribuie la sfințenia umana, astfel încât în corpul sau, o persoana botezata primește lucrurile sfinte, este insemnata si sigilata cu mir, este unsa cu ulei, se închină lui Dumnezeu, face semnul crucii… Deci, corpul trebuie să fie păstrat până se întoarce în mod natural in pământ. Dar, în cazul în care o persoană este nevoită să aleagă între corpul său și credința sa, atunci alegerea credintei este clara.

Creștinismul, într-un cuvânt, este apelul constant catre purtarea crucii. Crucea este un instrument al vietii, si nu al mortii. Este mai bine pentru o persoană să moară pentru credința sa și să trăiască pentru totdeauna, decât să trăiască de dragul unor preocupări lumești și să moară pentru totdeauna. Hristos a murit pentru omenire, în ciuda faptului că, în conformitate cu credința creștină, ar fi putut sa nu moara. Deci, atunci cu atat mai mult, noi, prietenii Lui, vom mori de dragul a ceea ce am moștenit de la sfinți.

– traducere si interpretare dupa un articol semnat de Preot Georges Massouh – Universitatea din Balamand (Liban), pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, de: KSLCatalin

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.