STIRI | Plovdiv-ul vrea sa puna in valoare o bazilica istorica, aflata inca sub bulevardul central

Orașul bulgaresc Plovdiv si-a propus sa expuna aproape 2 000 de metri patrati de mozaicuri dintr-o bazilica istorica veche din secolul V, conform unei declaratii a primarului orașului, Ivan Totev.

Mozaicurile colorate prezinta 70 de tipuri diferite de păsări, fiind în stare foarte bună, si vor fi expuse pe două niveluri, într-o clădire speciala construita deasupra ramasitelor bazilicii. Aceasta urmează să fie deschisa pentru vizitatori, până în vara anului 2017.

Potrivit lui Totev, echipele arheologice și de restaurare sunt gata să înceapă lucrul la mozaicuri, incepand cu luna noiembrie.

Proiectul va costa în jur de 4.9 milioane leva si va include un model 3D mic al bazilicii, materiale multimedia și un spațiu expozițional, alaturi de evenimente suplimentare.

Finanțarea este asigurată de fundatia “America pentru Bulgaria”.

Până în prezent, Primaria din Plovdiv investise 0,5 milioane leva, pentru cumpararea terenului de deasupra bazilicii.

Marea Bazilica Philippopolis a fost descoperita în anii 1980, în timpul construcției unui bulevard in centrul Plovdivului. Aceasta a fost datata in secolul V dupa Hristos și pare a fi fost folosita de către episcopul orașului.

În prezent, o parte din ea se află inca sub bulevardul din oraș, dar piesele descoperite vor fi incluse în proiect.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.