STIRI | Renumita Manastire Kykkos are datorii de – 50 de milioane de euro. Masuri drastice

Manastirea greaca ortodoxa antica Kykkos, cea mai bogata și cea mai importanta de pe insula Cipru, este cea mai recentă victimă a crizei economice in urma careia țara sufera incepand de anul trecut.

Un raport al jurnalului local “Alithia” anunta ca mănăstirea a acumulat aproximativ 50 de milioane de euro datorii, vazandu-se nevoita sa dea afara din manastire aproximativ 50 de oameni.

Episcopul Nikiforos a declarat presei că a luat decizia “cu mare tristețe”. Având în vedere o scădere a veniturilor – mai ales din neplata chiriei din exploatarea proprietatilor mănăstirii – mănăstirea istorica va fi obligata să suspende o parte din programele sale, inclusiv un centru social și spiritual, un centru științific pentru studii internaționale pe teme religioase, un centru de cercetare, o școală de limbă greacă-cipriota și birourile administrative ale muzeului.

Nikiforos a spus că Kykkos ar putea primi fonduri europene pentru a preveni închiderea acesteia în întregime, și că mănăstirea a suferit o lovitură financiară gravă in martie 2013, după decizia Eurogrupului (implementat de Guvernul de la Nicosia), de reducere a tuturor depozitelor bancare de peste 100.000 de euro, cu 50%. Contul bancar al Manastirii Kykkos a fost unul dintre cele afectate.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.