Arheologii Universitatii din Haifa au anunțat, luni, că au descoperit recent elemente care demonstreaza faptul ca un cutremur ar fi avut loc în anul 363 era noastra, în orașul antic Hippos, cu vedere la Marea Galileii.
Hippos, in zilele noastre Kibbutz Ein Gev, a fost locul unei cetati greco-romane. Arheologii au excavat locul, cunoscut sub numele de Susita în ebraică, si au descoperit scheletul unei femei și un pandantiv de aur in forma de porumbel, sub dalele unui acoperiș prăbușit. În plus, au descoperit piciorul de marmură al unei statui vechi de peste 2000 de ani.
“În cele din urmă, rezultatele puse laolalta dezvaluie o imagine istorico-arheologica clara”, a declarat Dr. Michael Eisenberg, șeful de excavare.
Excavarea sit-ului are loc de 15 ani. Hippos, care a fost fondat în al doilea secol i.e.n., a fost locul de manifestare a două cutremure majore, bine documentate, dintre care primul a avut loc în 363 dupa Hristos. Cutremurul a provocat pagube majore, dar orașul s-a recuperat. Al doilea cutremur, în 749 dupa Hristos, a distrus orașul, care a fost apoi abandonat, neputand sa se mai recupereze.
Expertii in cercetari biblico-arheologice sustin ca nu existau multe dovezi ale cutremurului din 363, deși potrivit istoricilor Bisericii din sec. al V-lea, acest cutremur ar fi fost si cel care ar fi pus capat eforturilor de construire a unui al 3-lea Templu in Ierusalim.