STIRI economie | Sanctiuni pentru Rusia. Romania declara inghetarea relatiilor de afaceri

Premierul român Victor Ponta a anunțat, luni, că Romania a decis să oprească proiectele economice comune cu Rusia.

Ponta a spus, pentru canalul TV de știri Digi24 (citat de un cotidian de afaceri din Rusia), că “destabilizarea” din regiune ar fi urmat acțiunilor Federației Ruse, însemnand “anexarea Crimeii” și “acțiunile separatiștilor în estul Ucrainei” (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

“România nu este afectată în mod direct”. Dar Rusia exercită o influență asupra Republicii Moldova și a caii sale pro-europene”, a explicat Ponta, conform Ekonomiceskie Izvestiya (“Stiri Economice”).

Primul-Ministru a descris situația din țara sa ca fiind, insa, “privilegiata”, în comparație cu vecinii săi, în ceea ce privește dependența energetică de Rusia. Bucureștiul, in ultimele luni, a fost printre cei mai înverșunați susținători ai sancțiunilor împotriva Moscovei și sprijina ferm măsurile restrictive, economia sa nefiind legata puternic de cea a Rusiei.

România nu este dependentă de combustibilii din Rusia și, alături de Polonia, a cerut UE să exploreze surse alternative, cum ar fi gazul de șist, pentru a aborda problemele-cheie ale securității sale energetice.

Cu toate acestea, Romania importă anumite cantități din Rusia, și din cuvintele lui Ponta, se intenționează să se apeleze la China și Turcia, sa se îmbunătățeasca schimburile comerciale cu acestea, pentru a compensa deficitul de energie.

Comentariile lui Ponta au urmat deciziei de săptămâna trecută, a liderilor UE, de a impune sancțiuni suplimentare Rusiei, vizavi de poziția sa privind criza din Ucraina (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.