Sanctiuni impotriva Rusiei: joc geopolitic pentru SUA, suferinta pentru UE

Președintele companiei britanice de constructii JCB, Lord Bamford, spune ca sancțiunile UE și SUA împotriva Rusiei vor aduce intr-o situatie de risc locurile de muncă ale britanicilor, conform VoR.

Cancelarul George Osborne a semnalat deja că el este pregătit ca Marea Britanie sa fie lovita, ca efect secundar, de sancțiunile financiare.

Saptamana trecuta, secretarul de externe Philip Hammond a recunoscut că sancțiunile afecteaza Marea Britanie, dar a spus ca acțiunea a fost necesară, în pofida urmarilor.

Restricțiile anunțate pe 31 iulie, au fost numite “sancțiuni teatrale”, psihologice, concepute pentru a demonstra Rusiei că UE și SUA au dinti. Marea Britanie va fi victima, mai spune JCB, conform VoR. Rusia este cea de-a 14-a cea mai importanta destinație pentru exporturile britanice, potrivit cifrelor de anul trecut. Compania JCB a vandut prima sa mașină în Rusia – un buldoexcavator – înca din 1979.

Noua interdictie la nivel UE asupra băncilor rusești, in vânzarea de obligațiuni și titluri de capital in Europa, a fost conceputa pentru a limita cantitatea de fonduri disponibile în Rusia, punând presiune și mai mare asupra economiei țării. Richard Connolly, director al Centrului pentru Studii Europene și Asiatice din Rusia, a explicat, conform VoR, ca sancțiunile – în cazul în care acestea sunt extinse – vor lovi numai producătorii americani sau europeni din anumite sectoare. “Dacă sunteti o companie de servicii in industria petroliera, ati putea avea probleme in viitor. Dar dacă vindeati produse lactate, cu excepția cazului în care Rusia decide să ia măsuri împotriva importurilor, nu văd cum ar urma să fie afectati producătorii ruși”.

Prima rundă de sancțiuni împotriva Rusiei a fost axata pe persoane strâns legate de elita conducătoare. Richard Connolly spune că ea a fost destinata slăbirii sprijinului guvernului rus, astfel încât persoanele afectate sa faca lobby pentru o schimbare în politica externă.

Dar, cel mai recent pachet de sancțiuni UE va avea un impact mai larg. Acesta include un embargo asupra armelor, restricții privind explorarea offshore a energiei și tranzacționarea băncilor pe piețele europene.

Eric Kraus, director la Principal Asset Management in Moscova, a explicat, conform VoR, că sancțiunile deja fac sa sufere UE: “Americanii nu au prea multe de pierdut, pentru ei e un joc geopolitic. Pentru UE este un joc pe viata”.

Președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, și președintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, au declarat săptămâna trecută că “Rusia va fi din ce în ce mai izolata de propriile sale acțiuni”. Ei au susținut că noile măsuri ar fi “un semnal puternic” dat liderilor din Federația Rusă.

Dar, conform lui Eric Kraus, sancțiunile s-ar putea dovedi chiar un lucru bun pentru Rusia – ceea ce este critic, este modul în care răspunde Rusia.

“Sancțiunile ar trebui să fie văzute ca o amenințare, o provocare și o oportunitate”, spune el. “Vor forța Rusia să facă lucruri pe care ar fi trebuit sa le fi făcut cu un deceniu în urmă”.

Richard Connolly, de la Centrul pentru studii europene și asiatice din Rusia, spune ca economia Rusiei a fost încetinită înainte de sancțiuni – iar cele mai noi sancțiuni nu vor avea un efect suplimentar.

În timp ce unii comentatori spun ca sancțiunile vor provoca o recesiune, Connolly crede că acest lucru este puțin probabil. Pentru ca sancțiunile sa împinga Rusia într-o recesiune, ei ar trebui să reducă puternic consumul rusesc – ceea ce este puțin probabil.

Cea mai mare problema ar putea fi, în investiții – facand sa fie costisitor pentru întreprinderile ruse sa mobilizeze capital în străinătate. Sancțiunile ar putea introduce un climat de afaceri negativ – în cazul în care companiile nu investesc, de teama că sancțiunile vor fi extinse. Dar, in conformitate cu Connolly, UE și SUA nu vor fi niciodată in stare sa izoleze Rusia. Rusia este unul dintre cei mai importanti producatori de energie din lume – prea mare și important, pentru a fi marginalizat. “Relațiile cu Rusia s-au format în anii ‘60 și ‘70”. “Rusia nu va fi niciodată izolata, cum e Coreea de Nord”. Nu doar Occidentul este disponibil pentru relațiile externe ale Rusiei. “Rusia a fost format relații strânse cu China, cu alte economii asiatice. Aceste țări nu s-au angajat în același regim de sancțiuni, precum celelalte”.

Richard Connolly merge mai departe, pentru VoR, pentru a explica faptul că – până în prezent – Rusia a evitat represaliile. Dar – în cazul în care guvernul decide să se lege direct de companiile rusești și sa creasca proprietatea de stat a sectorului financiar – asta ar putea însemna ca Rusia se separă de economia mondială.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.