STIRI Gaza | Rusia ii cere Israelului sa inceteze focul. Marea Britanie revizuieste exportul de arme

Rusia a declarat, ieri, ca i-a cerut Israelului să accepte un armistițiu umanitar în Gaza, într-o convorbire telefonică între miniștrii de externe ai celor două țări.

O declarație a Ministerului de Externe rus arata ca ministrul de externe Serghei Lavrov i-a spus omologului său israelian, Avigdor Lieberman, că dușmanii “ar trebui să ajungă la un acord, care sa excluda revenirea la violență, în urma careia sufera in cea mai mare parte civilii nevinovați”.

Israelul a lansat o ofensivă împotriva Hamas, în urmă cu aproape patru săptămâni (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), in urma unei cresteri a salvelor de rachete transfrontaliere. Oficialii din Gaza spun ca 1797 de palestinieni, in majoritate civili, au fost uciși, în timp ce Israelul a pierdut 64 de soldați în luptă și trei civili, din cauza rachetelor palestiniene.

Moscova a susținut cauza palestiniană în epoca sovietică, dar a stabilit relații mai calde cu Israelul, în ultimele două decenii. Influența sa în regiune a scăzut, insa, substanțial, iar Moscova nu mai joacă un rol important de mediere între cele două părți.

Între timp, un purtator de cuvant al guvernului britanic a declarat, tot ieri, că Marea Britanie isi revizuieste toate licențele de export de armament către Israel, ca răspuns la problema escaladării conflictului.

Potrivit unui raport al unei comisii parlamentare britanice, de luna trecuta, contractele aprobate de guvern, restante, pentru exportul de produse militare in Israel, sunt în valoare de peste 7,8 miliarde lire sterline (13.12 miliarde dolari).

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.