Femeile in Muntele Athos? Abrogarea principiului avaton, negata de CMB

Ziarul grecesc “Orthodoxos Typos” raportase recent că Consiliul Mondial al Bisericilor (CMB) ar fi decis abrogarea principiului avaton al Muntelui Athos, astfel incat sa li se permita si femeilor sa viziteze muntele sfant, în timpul ultimei convenții de la Busan, Coreea de Sud (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Ziarul a scris că, în timpul convenției, ar fi fost semnate 16 acorduri între Bisericile creștine, din care trei (7, 8 si 16) s-ar fi referit la Muntele Athos din Halkidiki, nordul Greciei. “Al 16-lea acord se referă la abrogarea Avaton în Muntele Athos și în alte locuri din lume”.

Cu toate acestea, CMB, într-un e-mail catre Greeek Reporter, prevede că articolul nu a fost nicidecum unul adevarat.

“Nici organismul CMB de conducere nu a cerut ca interdicția privind femeile care intra Muntele Athos sa fie abrogata, nici Adunarea care s-a reunit în Busan, Coreea, în 2013, nici Comitetul Executiv al CMB, care s-a tinut de două ori de atunci, și nici Comitetul Central, care s-a reunit recent, în iulie”, a declarat directorul CMB in comunicare, Mark Beach.

“CMB nu s-ar fi putut implica in deciziile Bisericii nationale”, a explicat acesta.

Consiliul Mondial al Bisericilor este o organizație creștină ecumenică, cu scopul de a promova unitatea creștină. Acesta este format din 340 de biserici, dintre care 157 sunt membre, reprezentând peste 550 de milioane de creștini, în peste 100 de țări.

De mai mult de 1000 de ani, femeilor li s-a interzis sa intre in Muntele Athos. Multe femei ortodoxe au protestat împotriva interdicției, spunând că este dreptul lor de a vizita manastirile. O rezoluție a Parlamentului European din 2003 a criticat interdicția, ca pe o încălcare a egalității sexuale și a libertatii religioase a cetățenilor.

Guvernatorul civil al Muntelui Athos, Aristos Kasmiroglou, a răspuns: “Muntele Athos aparține locuitorilor săi și nimeni nu poate intra fără permisiunea lor, ca să nu mai vorbim despre schimbarea regulilor lor”, subliniind că principiul avaton nu este reglementat prin convenții internaționale.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.