STIRI | Un preot ortodox ajuta la eliberarea detinutilor din puscarii

Justiția greacă le permite unor deținuți închiși pentru infracțiuni minore sa isi rascumpere libertatea – la o rată medie de 5 euro pe zi. Faptul ca, astfel, tot cei bogați au un avantaj clar, l-a facut pe preotul ortodox grec Gervasios Raptopoulos sa isi dedice viața achitarii taxelor de rascumparare a libertatii pentru cei fara niciun ban.

Acesta are in prezent varsta de 83 de ani, și a ajutat ca mai mult de 15.000 de deținuți sa redevina liberi, pe parcursul a aproape 40 de ani, conform înregistrărilor păstrate de serviciul sau de caritate. Toate sumele implicate provin din donații private, iar in pezent, din cauza crizei din tara, exista o crestere brusca a deținuților care nu își pot permite să plătească iesirea lor din închisoare, conditiile de detentie inrautatindu-se, a marturisit acesta pentru AP, citat de Neoskosmos.

Grecia are un numar de aproximativ 13.000 de oameni in închisoare – cu mult peste capacitatea normala.

Serviciul de caritate al parintelui Gervasios “alocă până la 500 de euro pentru fiecare deținut ajutat, dar suma necesară variază”, uneori o suma mica facand foarte mult. “Odată, am oferit unui om 8,5 euro, reprezentand exact ceea ce îi mai lipsea pentru a obține libertatea”, a spus el.

“Dar, în cazuri excepționale, am depasit limita noastră, oferind până la 10.000 de euro pentru un deținut. Era bolnav și avea mulți copii…”.

Gervasios locuieste într-un sat din afara orașului nordic grecesc Salonic si spune că a vizitat penitenciarele din aproximativ 90 de țări – inclusiv Madagascar, Australia, Rusia, Albania, Israel, Egipt și Noua Zeelandă – încercand să obțină eliberarea prizonierilor greci de acolo.

Gervasios vietuieste alaturi de mai multe călugărițe, care sunt coloana vertebrală a serviciului sau de caritate. El s-a retras, acum, oficial din preoție – acest lucru permițându-i să călătoreasca în mod regulat in toate cele 34 de penitenciare din Grecia. Face acest turneu aproximativ o dată pe lună, pentru a înmâna pungi cu haine, icoane și articole de toaletă.

De la lansarea serviciului sau de caritate, în 1978, Părintele Gervasios a primit mai multe premii de stat, inclusiv unul dintre cele mai inalte onoruri civile acordate de guvern. Ministerul Justiției, responsabil cu închisorile din Grecia, este nemărginit în lauda sa: “De zeci de ani, Parintele Gervasios Raptopoulos a desfășurat o activitate excepțională, oferind căldură umană și solidaritate prizonierilor”, a declarat Marinos Skandamis, secretar general al Ministerului Justiției, conform Neoskosmos.

“Noi ii trimitem documentele referitoare la detinutii care ar putea fi eliberati printr-o plată în numerar, precum și detaliile privind motivul pentru care ei au ajuns in inchisoare”, a declarat Costas Kapandais, un fost guvernator al inchisorilor din Komotini și Diavata, din Grecia. “El nu a refuzat nici macar o singură cerere”.

Unii dintre detinutii eliberati ramburseaza banii primiti. Alții, continua sa aiba nevoie de ajutor si primesc produse alimentare si dupa eliberare.

“Am ajuns la închisoare, pentru că am vândut covrigi fara licență”, a declarat un fost detinut, în vârstă de 60 de ani, Dimitris Germanidis. “El a plătit amenda și mi-a rascumpărat eliberarea, asa incat am ajuns sa fiu liber. M-a ajutat fără ca eu să știu, nici măcar nu știam cine a dat banii”.

Thomas Kotopoulis, in varsta de 66 de ani, a spus ca Pr. Gervasios a intervenit pentru a-l salva din închisoare, atunci când totul părea pierdut. “O amendă a fost emisa împotriva mea”, a spus el. “În fiecare zi, poliția venea acasa și-mi spunea ca daca nu dau banii, ajung la inchisoare. In ultima zi, Gervasios a venit si m-a ajutat. A fost ca si cand a coborât din cer”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.