Marele Muftiu suunit al Arabiei Saudite loveste in Statul Islamic

Marele Muftiu al Arabiei Saudite, Sheikh-ul Abdulaziz Al al-Sheikh, cea mai înaltă autoritate religioasă a țarii, a declarat ca grupurile militante Statul Islamic si al-Qaida reprezinta “inamicul numărul unu al Islamului”, și nu au in niciun caz legatura cu credința.

Declaratia muftiului a fost citata de Reuters, care citeaza la randul sau Agentia de presa oficiala Arabia.

El a comparat Statul Islamic cu mișcarea Kharijite, de la începuturile Islamului.

Arabia Saudită urmează școala Wahhabi, ultra-conservatoare, a Islamului sunnit, dar ii vede pe militanții islamiști care au organizat atacurile din regat, in ultimul deceniu, ca pe o amenințare la adresa propriei stabilitati.

Deși clericii superiori Wahhabi aproba execuția prin decapitare, pentru infracțiuni care includ apostazia, adulterul și vrăjitoria, se opun ca femeile sa ajunga la conducere sau sa lucreze și ii descriu pe siiti ca pe niste eretici, acestia se dezic de actele militanților al-Qaeda și Statului Islamic.

Mii de tineri saudiți, se crede că au călătorit în Siria și Irak, mai arata Reuters, citat de Radio Vatican, pentru a se alătura grupurilor rebele și militante.

Arabia Saudită a etichetat Statul Islamic, al-Qaida, Nusra și alte grupari ca “teroriste”, în martie (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe) și a impus pedepse mari cu închisoarea, pentru cei care sprijina gruparile in mod public sau le ofera ajutor moral sau material.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.