publicat în: Arhivă

STIRI Siria | Despre asedierea si distrugerea satului crestin Mhardeh

Deja de o luna grupul extremist islamist terorist “Jabhat al-Nusra” a asediat satul sirian Muhradah, cunoscut si sub numele de Mhardeh, la 25 km de orașul Hamah – majoritatea populației fiind creștin-ortodoxă, raportează agențiile de știri.

Satul creștin din centrul Siriei, înconjurat de militanți takfiristi pe trei laturi, a trăit sub amenințarea distrugerii fizice timp de o lună. Satul a fost lipsit de energie electrică de către extremiști, inca din 24 iulie, când o racheta “al-Nusra” a lovit centrala locala. 43 de persoane, inclusiv femei și copii, au ajuns sa fie victime ale bombardamenelor ulterioare. Expertii sunt convinsi ca satul este amenințat cu o catastrofă umanitară locală.

Potrivit martorilor oculari care au părăsit Muhradah în ultimele zile, așezarea este în mod constant atacata de rachete, tancuri și mitraliere, “Jabhat al-Nusra” blocand si drumurile. Locuitorii au organizat echipe de auto-apărare, incercand sa tina departe forțele takfiriste si asigurand intrarea ambulantelor care sa ofere ajutor medical oamenilor răniți in urma bombardamentelor.