CEDO aproba interzicerea voalului musulman complet in Franta (niqab)

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a aprobat, ieri, interdicția controversata a Franței privind purtarea voalului musulman care acopera intreaga fata (niqab) în public.

Legislația franceză prevede ca nimeni nu poate purta îmbrăcăminte care sa ii ascunda fața într-un spațiu public. Pedeapsa presupune o amendă de 150 de euro sau instruire cetateneasca obligatorie.

Curtea de la Strasbourg a sustinut interdicția, respingand un caz adus in instanta de către o femeie frantuzoaica, în vârstă de 24 de ani, care susținuse că i-a fost încălcata libertatea la religie și exprimare.

Aproximativ cinci milioane de musulmani trăiesc în Franța, deși numai catvea dintre femei poarta voaluri complete.

Organizația pentru drepturile omului Amnesty International a criticat decizia. “Aceasta decizie va ajunge sa forțeze o mică minoritate sa trăiasca în afara societatii, obligand efectiv femeile sa aleaga între exprimarea convingerilor lor religioase și iesirea in public”, a declarat John Dalhuisen, directorul Programului pentru Europa si Asia Centrală al Amnesty International, citat de Ansa.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.