Biserica Sarba trimite o scrisoare Vaticanului: reactii la canonizarea lui Stepinac

O scrisoare care explică poziția Bisericii Ortodoxe Sârbe (SPC) vizavi de canonizarea lui Alojzije Stepinac, a fost recent predata unui oficial al Vaticanului.

Cotidianul Politika noteaza că scrisoarea i-a fost inmanata secretarului Vaticanului pentru Relațiile cu Statele, Dominique Mamberti, aflat într-o vizită în Serbia.

Conținutul mesajului, cu toate acestea, rămâne necunoscut, dar ziarul a menționat că “Biserica, fără îndoială, nu vede favorabil anunțul prin care Stepinac ar putea deveni sfânt” (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Mamberti va duce cu el, de asemenea, la Vatican, o altă scrisoare dedicată aceluiași subiect, trimisa de Președintele sârb.

Într-un interviu pentru Politika, publicat duminică, Patriarhul Irineu al Bisericii Ortodoxe Sarbe (foto), a declarat ca anunțurile Vaticanului, cum ca Stepinac ar putea fi canonizat până la sfârșitul anului, au venit ca “o mare surpriză” pentru demnitarii ortodocsi sârbi – “pentru ca, pentru ca cineva să fie sfânt, ar trebui să fie o personalitate cu adevărat strălucitoare și să fie acceptat, ca atare, si de către alți creștini”.

Stepinac a fost un cardinal catolic croat, din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, condamnat dupa razboi, pentru colaborarea cu Statul Independent fascist al Croației (NDH). NDH a organizat lagărele morții, în timpul războiului, care au fost locuri de ucidere în masă a sârbilor, evreilor și romilor.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.