STIRI din Orient si Biserica: Unde este moralitatea noastra? Paganismul occidental este mai bun si mai onorabil

Paganismul este mai bun si mai onorabil

– traducere dupa un articol semnat de Preot Georges Massouh – Universitatea din Balamand (Liban), pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, de: KSLCatalin

Când eram student la seminar, atenția mi-a fost atrasă de cuvintele unuia dintre profesorii mei, despre religiile păgâne, conform carora paganismul ar fi fost mult mai tolerant decat alte religii monoteiste sau avraamice. În acele vremuri, în fiecare oraș exista un “panteon”, care includea reprezentari ale tuturor, sau cel putin ale majoritatii, zeilor. Acesta era si cazul Romei, Atenei, Alexandriei si, de asemenea, a Mecca-i.

Când au venit religiile monoteiste, au pus capăt celorlalte religii și libertatii de credință și de cult. Aceste religii practicau principiile takfirism-ului, cu putere de stat și de drept indreptate împotriva tuturor celor care nu erau de acord cu religia împăratului crestin sau a califului islamic. Templele păgâne au fost distruse sau transformate în biserici. Și, în etapa finală, bisericile au fost schimbate în moschei…

Religiile monoteiste nu pot suporta diferenta de opinie. Se grăbesc să ii declare, pe cei care nu cred în dogmele lor, necredinciosi sau eretici. Astfel, cu acest zel in inima, de a le raspunde tuturor celor ce se opun cuvintelor noastre, citându-le versete revelate, vom remarca faptul ca ceea ce le-am spus a fost realitatea practicii religioase de peste două mii de ani, si nu ceea ce textele fundamentale sau profeții spuneau… Din păcate, în regiunea noastră vom vedea în continuare argumentatie la argumentatie, pentru a nu-i accepta pe cei care sunt din punct de vedere religios diferiti fata de noi, sau de a-i marginaliza in viața publică.

Dacă facem o comparație între țările noastre, în care religia și sectarismul predomină mai presus de toate, și țările din Occident, unde există o separatie între autoritățile religioase și cele laice, vom descoperi imediat că suntem încă in luptă și ne sacrificam reciproc în numele unui singur Dumnezeu, în timp ce societățile occidentale trăiesc în pace, securitate și stabilitate.

De 200 de ani auzim ipocrizii, de genul: Occidentul este mult mai avansat din punct de vedere științific decât noi, dar noi suntem mai avansati din punct de vedere moral decât ei. Unde este această moralitate, pe care am avea-o? Masacrele, sacrificarea, migrația forțată, casele oamenilor distruse peste capetele lor, bombardamentele, atentatele sinucigașe, răpirile, discriminarea sectara și religioasă, takfirismul, neacceptarea altora? Acestea reprezinta moralitatea: atunci când o persoană devine o marfă, care nici măcar nu are valoare de un penny pe piata religiilor, sau atunci când ea devine doar un număr în statisticile celor ucisi?

Se spune că Occidentul a revenit la păgânism și că sistemul secular este un sistem necredincios, fiindca separă religia de stat. Occidentul, “păgânismul”, insa, este mai bun decât barbaria și înapoierea noastra. Occidentul nu scoate în afara legii afilierea religioasă a unei persoane. Creștini, musulmani, evrei, budiști, hinduși, atei și agnostici practica ceea ce ei cred, cu libertate completă și convingere, cu egalitatea totală de drepturi și responsabilități. Ei construiesc biserici, moschei si temple, atunci când și acolo unde doresc, și trăiesc în pace și respect reciproc. Ei nu se omoara unul pe altul pe seama apartenenței religioase, rasiale sau sexuale… Unde este moralitatea, atunci cand în “necredinciosul” si secularul occidental isi alege președinții și reprezentanții săi prin democrație, fără să verse sângele cuiva, în timp ce, in tarile noastre, nu există nicio schimbare de guvern fără cantități mari de vărsare de sânge varsat?

La un moment dat, când se întoarce catre Evul Mediu, întreaga lume se aseamana Cupei Mondiale, care i se potrivește. Dupa cum capetele oamenilor cad rostogolite, în țările noastre, la picioarele asasinilor si criminalilor, asa se rostogolesc mingile la picioarele fotbaliștilor. Asa dupa cum în regiunea noastra, țările și organizațiile sunt în concurență unele cu altele în numele lui Dumnezeu, pentru Care ajung sa inregistreze, care mai de care, un cel mai mare număr de persoane ucise, tot asa “zeii” fotbalului încearcă să înscrie cat mai mult in portile adversarilor lor.

Da, păgânismul are o civilizație sofisticata, care acceptă diversitatea și pluralitatea în afacerile publice și păstrează sângele copiilor lor.

De o mie de ori “NU!” celor care vorbesc în numele lui Dumnezeu, care L-au scos pe Dumnezeu de pe Tronul Său și stau în locul Lui și isi permit să verse sânge și sa distruga!

– traducere dupa un articol semnat de Preot Georges Massouh – Universitatea din Balamand (Liban), pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, de: KSLCatalin

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.