STIRI din ORTODOXIE: 35.000 de noi martiri, cuprinsi intr-o baza de date de proportii

Numărul celor care au suferit pentru credinta lor în secolul XX in Rusia, conform bazei de date alcatuite recent de Universitatea ortodoxa Sfântul Tihon (PSTGU), a ajuns în prezent la aproximativ 35.000 de persoane, a declarat pentru RIA Novosti, in aceste zile, rectorul Universitatii, protopopul Vladimir Vorobiev.

“Informațiile din bazele de date colectate nu ii amintesc doar pe noii martiri iluștri, ci pe toti cei care au suferit pentru Hristos și pentru credința. Acum, aceste personalitati sunt 35.000. Nu detinem doar numele lor, ci tot ceea ce se poate sti despre ei. Informațiile biografice putand fi obținute din dosarele de anchetă, fotografii, lucrări scrise”- a spus Pr. Vladimir.

Potrivit acestuia, această bază de date este parte dintr-o mare lucrare a universitatii. “Avem un departament de istoria modernă a Bisericii Ortodoxe Ruse – secolul XX. Este linia principală de muncă”, a spus Pr. Vladimir.

După ce primul val de represiune împotriva clerului (1918-1920) a dus la pierderea a mai mult de 9000 de vieți, peste 10.000 de preoți au fost condamnați în timpul campaniei in care s-a profitat de proprietatile Bisericii, care a început în 1921.

2000 dintre acestia au fost împușcați. În timpul industrializarii, cand a avut loc campania de topire a clopotelor, numărul de lacasuri (anii 1930-1934) a scăzut cu aproape o treime. Firesc, clerul nu putea accepta in tacere acest lucru. În vara anului 1937, a venit si ordinul de executare, in cateva luni, a tuturor mărturisitorilor deținuți în lagăre și închisori.

În tot acest timp si dupa 1938, au fost reprimati 200.000 de credincioși.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.