STIRI Politica – CROATIA: noi miscari privind referendumul anti-chrilic

Parlamentul Croat a decis să predea problema sensibila, dacă sa se organizeze sau nu un referendum împotriva utilizării alfabetului chirilic sârbesc în institutiile de stat ale orașului Vukovar, spre rezolvare, Curtii Constituționale.

Vukovar-ul a fost un oraș grav deteriorat, în timpul războiului pentru independența țării, din 1991.

În noiembrie, o asociație de grupări naționaliste croate, alcătuită în mare parte din veterani de război, a colectat 526.000 de semnături, pentru un referendum, cu scopul de a ridica la 50% (comparativ cu 33%, conform legislatiei în vigoare), nivelul minim pentru grupurile minoritare care trăiesc într-un oraș sau o municipalitate, de a se bucura de dreptul la bilingvism (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Un recensământ din 2011 arăta că 34% din populația orașului Vukovar este de nationalitate sarba, rezultând de aici dreptul de utilizare a limbii chirilice in comunicarea publica. Acest lucru a dus la un val de proteste organizate de organizațiile naționaliste.

Sârbii reprezinta cel mai mare grup minoritar din Croația – 4% din cei 4,3 milioane de locuitori.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.