Stiri ORTODOXIE – POLITICA: Patriarhul rus NU va merge in Ucraina

Biserica Ortodoxa Ucraineana a Patriarhiei Moscovei a reiterat faptul că Patriarhul Kirill nu a planificat să ia parte la festivitățile din Ucraina, la aniversarea din acest an a increștinarii Rusiei.

“Nicio vizita a Patriarhului Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii, la Kiev, sau in oricare altă eparhie a Bisericii Ortodoxe din Ucraina, inclusiv in Crimeea, nu este planificata pentru perioada celebrarii Zilei Botezului Rusiei și pentru intrunirile adunării episcopilor”, a spus Biserica, într-o declarație.

Declarația mai sustine ca Patriarhul Kirill, conform Patriarhiei Rusiei, va conduce o slujba de închinare la Catedrala din Moscova, a Mântuitorului Hristos, în ziua aniversara de 28 iulie.

“Doar episcopii Bisericii Ortodoxe Ucrainene vor participa la adunarea episcopilor, din 13 august”, a spus Biserica. Intrunirea are ca scop alegerea noului Primat al Bisericii din Ucraina – Mitropolitul de Kiev și al Intregii Ucraine.

“Nu există planuri de a invita reprezentanți ai Patriarhiei Moscovei sau ai oricarei alte Biserici Ortodoxe locale, la adunarea episcopilor”, sustine declarația.

Până în prezent, Patriarhul Kirill a luat parte anual la festivitățile aniversare ale increstinarii Rusiei, la Kiev (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

La inceputul acestei luni, Biserica Ucraineana a negat acuzațiile din mass-media, conform carora ar fi avut planificat sa il invite pe Patriarh la festivitățile din Kiev, dar temandu-se de proteste din partea unui segment al societății ucrainene, ar fi decis să-l găzduiască în Chersones, în sudul Ucrainei, acolo unde adunarea episcopilor “ar fi putut, de asemenea, sa aiba loc, pentru alegerea noului mitropolit, sub presiunile Kremlinului”.

Reactionand la zvonuri, directorul Departamentului Afacerilor Religioase si Etnice din Ministerul Culturii al Ucrainei, Vladimir Yushkevich, a declarat luna trecută că Ucraina va lua orice măsuri legale pentru a împiedica o vizită patriarhală, deoarece aceasta “nu ar produce nimic altceva decât un val de confruntari între comunitățile religioase”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.