STIRI PELERINAJE: (VIDEO) Patriarhul Kirill a condus personal procesiunea de la Khotkovo, la Serghiev Posad, 17 Km

“Să ne rugăm astăzi și în toate zilele, la Sfantul Serghie, el putand ridica rugaciunile noastre la Tronul Celui Atotputernic: pentru poporul nostru, pentru întreaga noastră patrie istorică, pentru pamantul Rusiei și pentru Biserica noastră, pe care El le poate pastra in unitate și le poate apara de dusmani”.

Dupa cum va anuntam in editiile noastre anterioare de stiri, in ziua de 16 iulie, o procesiune cu mii de oameni a avut loc, de la Mănăstirea Stavropighie Acoperamantul Maicii Domnului, din Khotkovo, o suburbie a Moscovei, unde se afla Moaștele Sfinților Chiril si Maria, părinții Sfantului Serghie – la Biserica Buna Vestire din Sergiev Posad.

Astfel, au pornit principalele evenimente legate de aniversarea a 700 de ani de la nașterea Sfantului Serghie de Radonej, care se continua si astazi. La ora publicarii articolului de fata, Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe transmite in direct, in paginile sale, slujba Sfintei Liturghii, din Serghiev Posad.

Procesiunea a fost precedată de o slujba în Catedrala Sfantul Nicolae. Slujba si procesiunea au fost conduse chiar de către Sanctitatea Sa Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii.

Procesiunea s-a desfasurat pe o lungime de 17 Km.

“Pentru mulți, călătoria de astăzi a fost ceva special, ceva ce ei nu au experimentat, înainte, în viață. Aceasta nu a fost doar un marș, sau pur și simplu o plimbare pe jos, nici nu a fost pur și simplu o calatorie – a fost o procesiune, însoțită de rugăciune neîncetată. Aș dori să mulțumesc cordial corurilor care au intonat imnuri ale Bisericii noastre, ajutând mintea să se concentreze pe rugăciune. Și noi credem că rugăciunea din timpul acestei procesiuni ajunge și deja a ajuns la Tronul lui Dumnezeu, și că Sfântul Serghie, parintele nostru, a auzit-o.

Dar, dacă vă amintiți, in trecutul îndepărtat, era obisnuit pentru oameni să meargă la Sergiev Posad, in orașul Moscova. Am trecut pe lângă o mică parte din calea pe care strămoșii noștri se angajau cu piosenie, si am simțit un mare har în inimile noastre. Și, de fapt, ce a avut loc? Nimic special. Oamenii din secolul XXI, care trăiesc în confort relativ sau chiar complet, au decis, în ciuda căldurii, sa mearga pe jos. Gândind în termeni raționali, cineva ar putea spune: de ce le trebuia asta? A trebuit, pentru că vine vorba despre lupta ascetică [podvig], care implică nu numai sufletul, ci, totodata si trupul, puterea noastră spirituală fiind astfel incercată. Ca răspuns la această luptă ascetică, Domnul va auzi rugăciunea noastră și ne va da ceea ce Ii cerem. Acesta este motivul pentru care efectuam metaniile complete, acesta este motivul pentru care respectam posturile, acesta este motivul pentru care vom merge in procesiuni de kilometri, iar acesta este motivul pentru care mergem la slujbele noastre dumnezeiesti destul de lungi ca timp. Pentru că Dumnezeu acceptă micul nostru sacrificiu fizic, contribuția noastră mică, și ne dă ceea ce cerem, în schimb” – spus Patriarhul Kirill, intr-un cuvant adresat multimii.

“Să ne rugăm, de asemenea, pentru cei care au pierit, ieri, în stația de metrou din Moscova. În capitala noastra, astazi, este zi de doliu.(…) Fie ca Domnul să ne ajute pe toți să depășim necazurile vieții. Și, cu cat vom participa mai mult la luptele ascetice, în numele lui Dumnezeu, cu atât mai puternici vom fi și cu atât mai usor vom trece peste nacazurile spirituale si lumesti” – a incheiat acesta.

La procesiune, au participat zeci de mii de pelerini.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.