Kiev. Principala forta motrice a evenimentelor: greco-catolicii din Ucraina

Nu este un secret faptul că principala forță motrice a evenimentelor din Kiev, au fost locuitorii din Ucraina de Vest, unde trăieste cea mai mare parte a greco-catolicilor.

Oficialul Patriarhiei Moscovei, Pr. Ilarion de Volokolamsk, vorbește despre implicarea politică puternică a Bisericii Greco-Catolice din Ucraina:

“Biserica Greco-Catolica din Ucraina (UGCC), nu doar ca a sprijinit protestele din Euromaidan, de la bun început, ci enoriașii și clericii ei au si participat la ele. Nu este un secret, faptul că principala forță motrice a evenimentelor din Kiev au fost locuitorii din Ucraina de Vest, unde trăieste cea mai mare parte a greco-catolicilor”, a marturisit șeful Departamentului Sinodal pentru Relații Externe al Bisericii, Mitropolitul Ilarion, pentru Interfax, într-un interviu acordat in urma cu o zi.

Potrivit acestuia, în condiții de tensiuni sociale, în loc sa existe un “îndemn la împacare și la începerea unui dialog politic, ei le-au cerut protestatarilor să adopte măsuri radicale”.

“După evenimentele din ianuarie, liderii Bisericii Greco-Catolice din Ucraina au început sa dea vina pe Statul Rus, pentru toate necazurile ce au loc în Ucraina. Unii ierarhi greco-catolici au prezentat Rusia în formă demonică, în discursurile lor”, a declarat ierarhul.

El a mai subliniat faptul că ierarhii UGCC îndeamna in mod deschis țările occidentale să ia “măsuri dure” împotriva țării noastre, iar liderul suprem al UGCC, Arhiepiscopul Sviatoslav Șevciuc a efectuat mai multe călătorii în străinătate, vorbind “la diferite platforme internaționale, nu ca un pastor creștin, ci mai degrabă ca o figură politică”.

Conform mitropolitului, discursurile anti-rusesti ale șefului UGCC “sunt adesea însoțite de atacuri asupra Bisericii Ortodoxe Ruse”.

Ierarhul a mai spus că, în același timp, UGCC continuă sa ceara Romei recunoasterea oficiala a statutului de patriarhie, cu care s-a auto-proclamat în 2002.

“Această aspirație ascunde pretenția Bisericii, inițial regionala, ai carei credincioși trăiesc mai ales în Ucraina de Vest, la un statut național și la promovarea misiunii sale în acele regiuni din Ucraina in care nu au existat niciodata greco-catolici. UGCC dezvoltă în mod activ structuri diecezane în sudul și estul Ucrainei. Există informații că clericii greco-catolici din Grecia sunt implicati în mod deschis în prozelitism in aceste regiuni”, a spus oficialul rus al Bisericii.

Conform mitropolitului, liderii UGCC întrețin relații strânse cu “Patriarhia Kievului”, care nu este recunoscuta în lumea ortodoxă.

“Noi trebuie să mărturisim că toate aceste lucruri nu ajuta la stabilirea de contacte directe cu Biserica Greco-Catolică Ucraineană. Iar evoluțiile recente din Ucraina, in care ierarhii greco-catolici au practicat retorica și atacurile la adresa Bisericii Ortodoxe Ruse, anti-rusesti, nu fac posibile astfel de contacte, ele devenind chiar mai problematice”, a incheiat Mitropolitul Ilarion.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.