Democratie Parlamentara – Ortodoxie: valori si sensuri. Permisivitatea totala in comportamentul oamenilor

In ziua de 26 iunie 2014, cea de-a 21-a Adunare Interparlamentară a Ortodoxiei (IAO) si-a deschis lucrarile în Duma de Stat a Rusiei, sub tema “Democrație Parlamentara – Ortodoxie: valori și sensuri”.

Președintele IAO, S. Popov, a salutat forumul, spunând: “in mod simbolic, al douăzecilea an al Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei a început cu o sesiune în Atena, capitala Greciei, și se incheie în Moscova, capitala Rusiei. În urmă cu douăzeci de ani, cele două țări au pus bazele cooperării inter-parlamentare între țările din zona ortodoxa”.

Secretarul Dumei de Stat, Narîșkin, a declarat că diplomația parlamentară este capabila sa ofere un instrument eficient pentru depășirea problemelor globale de astăzi. Vorbind despre evenimentele tragice din Ucraina, provocate de criza politică, el l-a citat pe Sanctitatea Sa Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii, care a spus: “Doar diavolul este cel care poate sărbători o victorie, atunci când frații se întâlnesc în luptă, ucigandu-se reciproc, provocând răni, slăbind puterea poporului”.

El a salutat primele măsuri luate pentru diminuarea conflictului. “Nutresc speranța că lecțiile confruntarii ucrainene vor fi învățate, nu numai de această țară, ci de întreaga lume”, a spus el.

“Am încredere că vocea Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei va răsuna mai mult și mai tare și mai clar și isi va juca rolul său în rezolvarea problemelor urgente existente în diferite domenii, începând de la atitudinea conservatoare atenta la stilul de viață tradițional al națiunilor, la protecția drepturilor crestinilor care sunt persecutați în diferite părți ale lumii, în special în Orientul Mijlociu și Africa de Nord”, a spus el.

Sanctitatea Sa Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii s-a adresat adunării, prin intermediul unei filmari, in care amintea: “prezenta Reuniune este un semn vizibil al unității popoarelor ortodoxe bazate pe o credință comună”. “Astăzi am devenit martorii creșterii nihilismului și respingerii principiului moral în persoană, familie și societate, ceea ce aduce permisivitate totala în comportamentul oamenilor. Toate acestea amenință să submineze bazele spirituale ale civilizației moderne. În situația creșterii instabilitatii economice, sociale și politice, a relativismului moral și a dezvoltarii de noi focare de tensiune, avem o misiune specială, de a mărturisi fundamentul evanghelic al vieții umane comune și nevoia de ajutor reciproc, de sacrificiu de sine și de slujire a pacii”.

Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, în discursul său, a declarat: “Vocea milioanelor de credincioși ortodocși care trăiesc în diferite părți ale lumii ar trebui să fie auzita și luata în considerare în cadrul discuțiilor privind problemele urgente de pe agenda internațională. La aceasta ar trebui sa contribuie Adunarea, ca purtător de cuvânt al valorilor lumii ortodoxe. Această organizație este, de asemenea, infiintata pentru a le demonstra scepticilor că există factori in relațiile internaționale, altii decât indicii bursieri și climatul investițional. Dimensiunea non-materială a vieții umane este primordiala și, prin urmare, ar trebui să fie decisiva în relațiile internaționale. Vreau să ma refer, în primul rând, la idealurile si sensurile morale”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.