“Capcanele comunicarii” – Liliana Naclad

Nimic mai dăunător pentru Biserică decat frământările interioare pe probleme exterioare. Istoria ne-a arătat că au existat mereu frământări, dar ele aveau ca obiect adevărurile de credinţă.

Poate nici aceste frământari nu ar fi aşa grave, cât faptul că aşa-zişi oameni care ar trebui să vegheze la pacea Bisericii, cu pace, pun marii duhovnici în penibile posturi de contradicţie. Tot omul are dreptul la opinie, însă atunci cand opinia îi este folosită pentru mase, ea trebuie cântărită…

Marii duhovnici dau sfaturi, de cele mai multe ori în taină, în funcţie de putinţa de înţelegere a celui ce îi cere sfatul, de modul cum îi este pusă problema, de modul cum este ulterior propagată.

Era mai înţelept ca cele două poziţii să nu fie luate la adresa declaraţiei unui duhovnic, ci pur si simplu vis a vis de problema în sine a monitorizării.

Biserica nu e politică, nu e scandal, nu e gâlceavă. A pune problema: ce părere aveţi de ceea ce a declarat cutare sau cutare, e un jurnalism scandalagiu, cu iz de bârfă. Părintele Arsenie, din punctul meu de vedere, a fost ispitit să aibă o poziţie antagonică, însă în marea-i înţelepciune a răspuns cu pace unui declarat război şi aşa poate aduce pacea.

Cui foloseşte? Tot aceluia căruia îi foloseşte în general un conflict, cel ce nu suportă pacea şi îi este la-ndemână dezbinarea. E mai firesc să iasă la iveală atât ucenicul părintelui Iustin, cât şi părintele Eugen si să spună cât se poate de clar că au fost în înşelare, nu duhovnicii au fost vinovaţi de punerea lor în contradicţie, ci modul în care s-a pus problema.

Apoi adevăratele campanii de infomare devin manipulatoare prin vocea acestor mari oameni pe care îi are Ortodoxia românească.

Este păcat să se ajungă la compromisuri şi la manipulări care au ca punct final răcirea şi rătăcirea credincioşilor. Or, dorinţa de a pătrunde şi a înţelege fenomenele globale prin măsurarea lor fără analiză şi fără pricepere, poate induce în eroare nu doar duhovnicii, ci să şi alimenteze anarhia, caracteristica contrarie a armoniei.

E păcat să ţinem luminile sub obroc (Matei, 5, 15), e necesar ca ele să lumineze conştiinţele pe probleme concrete, de reale frământări duhovniceşti. Falsele probleme sunt lansate special pentru a duce la învălmăşeală şi rătăcire. Nu le mai daţi curs, e păcat de Biserica lui Hristos.

În Hristos una suntem!

Spre site-ul Liliana Naclad clik aici:

.

– un articol, Liliana Naclad – 2009

Drept la replica: “Demistificarea misticilor ” – Pr. Eugen Tănăsescu (Director Radio Dobrogea)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.