(update) Noul Patriarh ales al Moscovei si al Intregii Rusii este Mitropolitul Chiril

Delegaţii prezenţi la Reuniunea Consiliului de la Moscova l-au ales pe Mitropolitul Kirill de Smolensk şi Kaliningrad al 16-lea Patriarhu al Moscovei şi Întregii Rusii.

Mitropolitul Kirill s-a bucurat de 508 voturi (72%) din totalul de 702. Pentru a fi ales Patriarh, candidatul trebuia să fie sprijinit de mai mult de jumătate din delegaţi.

Restul de 169 de voturi (24%) au fost acordate Mitropolitului Klement de Kaluga şi Borovsk.

Mitropolitul Filaret de Minsk şi Slutsk, care a fost, de asemenea, nominalizat pentru postul de Patriarh de către Consiliul Episcopilor, cu câteva zile în urmă, s-a retras din alegeri în favoarea mitropolitului Kirill, aproximativ cu două ore înainte de vot.

Din cele 702 buletine de vot care trebuia sa existe, au fost de fapt recuperate din urnă 700, 677 dintre ele fiind valabile, restul de 23 fiind invalide.

Mitropolitul Isidor de Ekaterinodar şi Kuban, care s-a ocupat de votare, a proclamat rezultatul votului în Catedrala Hristos Mântuitorul.

Clopotniţa din Catedrala Hristos Mântuitorul a anunţat alegerea celui de-al 16-lea Patriarh al Întregii Rusii şi al Moscovei prin corul sunetelor înălţătoare ale clopotelor. Clopotul Ţarului a început să cânte în primul rând şi apoi toate celelalte clopote au cântat o melodie istorică, datând din secolul al 17-lea. Apoi un alt clopot, dintre cele mai vechi clopote de la Kremlin, a început imediat după anunţarea votului.

Chiril, 62 de ani: Chiril a fost şeful Departamentului pentru Relaţii Externe al Bisericii, acelaşi rol pe care l-a avut şi Patriarhul Alexei al II-lea, înainte de a deveni Patriarh.

Până la alegeri, Chiril a acţionat ca şi conducător al Bisericii.

Un bun vorbitor în public, Chiril este adesea perceput de poporul rus ca imagine reprezentativă a Bisericii, cu frecvente apariţii la programele televizate.

Mulţi speră că va stabili legături mai bune cu catolicii, ca Patriarh. În decembrie 2007 Chiril a organizat, ca eveniment rar, o întâlnire cu Papa Benedict la Vatican. Chiril a spus că este din ce în ce mai optimist cu privire la îmbunătăţirea relaţiilor cu Roma.

Teologul ortodox Jean-Francois Colossimo a spus: “Chiril a fost rector al Seminarului din Leningrad, şi a avut cea mai mare deschidere către Vest. El este foarte deschis la întrebările pe probleme internaţionale şi vorbeşte foarte bine.”

Chiril s-a născut în Leningrad – acum St Petersburg – în familie de preot şi a fost hirotonit şi el, preot, în 1969.
Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.