Calugar budist, ucis in aceasta dimineata in Thailanda. Analiza situatiei din zona

Mai multi militanți au împușcat mortal cinci persoane, printre care un băiat de 9 ani si un călugăr budist, în cele mai recente atacuri ale insurgentilor din sudul Thailandei, conform unei declaratii a Politiei, citata de AFP.

Crimele par a fi rezultatul unui atac răzbunator, in urma uciderii a trei frați tineri musulmani. Conform VoR, 4 persoane înarmate au deschis focul de pe motociclete, asupra călugărului, în timp ce strangea donatii în districtul Mae Lan din provincia Pattani, astazi dimineata, ucigând-l și ucigand alti trei săteni, inclusiv un băiat, a declarat politia. Alte șase persoane au fost rănite, printre care si un polițist care s-a oferit sa-l escorteze pe calugar.

Ieri seara, în cartierul Yaring Pattani, o femeie budista, în vârstă de 29 de ani, care se intorcea acasa de la lucru, pe o motocicleta, a fost împușcata mortal și apoi i s-a dat foc, a mai spus poliția, conform AFP.

O scrisoare a fost gasita la locul faptei: “Catre șeful armatei: acesta nu este ultimul corp, pentru cei trei frati”, conform unui rapoort al radioului Vocea Rusiei.

Frații – în vârstă de 3, 5 si 9 ani – au fost împușcați săptămâna trecută, în fața casei lor, în zona vecina Narathiwat, după întoarcerea de la rugăciunile de seară, dintr-o moschee. Mama lor, însărcinată, și tatăl acestora au fost, de asemenea, împușcati în acel atac, dar au supraviețuit.

Regiunea dominată de musulmani, aflata în apropiere de granița cu Malaezia, se afla sub amprenta insurgentei de un deceniu, care a dus la pierderea a mai mult de 5.900 de vieți, in majoritate civili, în atacuri cu bombă și armate. Negocierile de pace între rebeli și guvern au stagnat, oficialii dand vina pe o criză politică declanșată de lunile de proteste din partea opoziției, din Bangkok, care ar urmari sa-l detroneze pe Primul-Ministru Yingluck Shinawatra.

Insurgenții doresc autonomia fata de Thailanda, care a anexat regiunea în urmă cu peste un secol. Ei acuză autoritățile thailandeze de abuzuri pe scara larga, la adresa drepturilor omului și in ce priveste nerespectarea religiei și culturii lor.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.