Noi manuscrise descoperite la Marea Moarta, in Pesterile din Qumran

Intr-o prezentare de săptămâna trecută, in cadrul conferintei cu tema “Istoria Peșterilor din Qumran”, Yonatan Adler a raportat descoperirea unui grup de filacterii care conținea nouă manuscrise mici. Acestea au fost descoperite în peșterile 4 și 5, în 1952, dar abia acum s-a descoperit ca ele contineau texte.

Descoperirea a fost raportata în presa italiană (vezi foto): “Descoperirea unor noi manuscrise din Qumran, a fost anunțata în cadrul Seminarului International de Cercetare privind Istoria Peșterilor din Qumran”, organizat de Institutul de Cultură și Arheologie a Taramurilor Biblice, al Facultății de Teologie din Lugano (prezidat de prof. univ. Dr. George Paximadi). Lucrand cu materialele săpăturilor arheologice din anii ‘50, arheologul Yonatan Adler a descoperit unele filacterii intacte (cutii – folosite de evrei religiosi – care conțin rulouri mici de manuscris, cu texte biblice)”.

Detectarea manuscriselor din ele, a fost posibila doar cu un sistem special de fotografiere (imagini multispectrale), pus la dispozitie de Autoritatea de Antichități Israeliana. Filacteriile apartineau Pesterilor din Qumran 4 și 5, fiind excavate în anul 1952, de către arheologul Roland de Vaux.

Printre materialele procesate de laboratorul Autoritatii Israeliene de Antichitati pentru conservarea pergamentelor, se aflau si trei cutii conținând nouă sulurile mici de manuscrise. “Nu se intampla in fiecare zi, sa descoperi noi manuscrise. A fost într-adevăr un sentiment minunat”, a declarat Yonatan Adler, din Universitatea Ariel.

“Sunt foarte mândru că, în laboratorul nostru, folosind cele mai avansate tehnologii, putem reconstitui istoria de două mii de ani”, a declarat Pnina Shor, director al laboratorului de conservare a sulurilor de pergament, al Autoritatii Israeliene de Antichități.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.